Szétkapta a vihar Magyarországot. Kidőlt fák, kiáradó csatornák – megdolgoztatta a katasztrófavédelmet a vihar

0

A pénteki vihar miatt eddig 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség, de Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok – írja az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombat reggeli közleménye alapján.

Főként kidőlt fák és letört faágak miatt kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak: a faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk. Helyenként a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer, húsz lakóházból a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz, ami elektromos tüzekhez, füstöléshez vezetett.

Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, és meggyulladt a tető, máshol fák gyulladtak ki a villámlástól. Volt, ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig dió- vagy tojásméretű jégeső rongálta meg a háztetőket.

 

 

 

Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés. Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti: nyolc megyéből 66-an érkeztek 16 autóval. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket, az összetört cserepet, a feltépett bádoglemezt, majd fóliáznak, hogy ne ázzanak be az épületek – írta az OKF.

 

telex.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here