1.9 C
Budapest
szerda, február 8, 2023
HomeKözbiztonságRendeltél csomagot? Vigyázz, így csaphatnak le rád az adathalászok!

Rendeltél csomagot? Vigyázz, így csaphatnak le rád az adathalászok!

Szoktatok rendelni internetről? Ha igen, akkor mutatjuk, hogyan próbálkoznak az adathalászok és hogyan tudjátok elkerülni, hogy lenyúlják a pénzetek.

A fent látható SMS-ben a címzettnek megírtak egy valósnak látszó csomagazonosítót, és hogy függőben van a csomagterminálnál. A csomag nyomonkövetésére is megadtak egy linket, amelyre kattintva még nem történik baj, de már gyanússá válhat a történet.

A link egy honlapra vezet, amelyen a következő szöveg található:

Csomagolási információk:

Állapot: A kikötőben feltartóztatva (meg nem fizetett behozatali vámok)

Szállítás: Üzenetküldés nemzetközi nyomon követéssel

Customs duty: 729 Ft

Szállítás ütemezése most”

Miért tudnak sikeresek lenni ezzel a módszerrel? A csomagra várók meglátják, hogy a vámon feltartóztatták a csomagjukat, viszont ennek rendezése nem nagy összeg, csak pár száz forintba kerül és akkor végre megérkezhet a csomag. A “Szállítás ütemezése most” feliratra kattintva egy bankkártyás kifizető oldalra irányítanak, ahol a kártya adatainak megadásával ki lehet fizetni a látszólagos vámdíjat. Aki interneten rendel, annak már ismerős ez a kifizetési módszer, amikor megbízható oldalakról vásárol valamilyen terméket.

Ezzel a kifizetéssel viszont a csalók már be is gyűjtötték az illető bankkártya adatait és pár hét múlva érkezhet is egy pár tízezres bankkártyás tranzakció egy olyan cég részére, amelynél az áldozat nem vásárolt, egy olyan helyen, ahol nem is járt, illetve olyan időpontban, amikor nem is vásárolt semmit. Jó esetben, az áldozat kap SMS értesítést a tranzakcióiról, így egyből értesíteni tudja a bankos ügyfélszolgálatot, hogy visszaélés történt a kártyaadataival. Az “előfizetést” azonban nem lehet lemondani, így a bankkártyát le kell tiltani és újat igényelni. A bank általában visszatéríti az elcsalt összegeket.

Abban az esetben, ha valaki nem figyeli napi rendszerességgel a kártyás tranzakcióit, pár hónap alatt százezreket is lenyúlhatnak tőle anélkül, hogy észrevenné.

Ha tényleg vársz egy csomagra, vedd fel a kapcsolatot a feladóval és kérj információt a csomagod állapotáról, esetleges fennakadásokról. Az üzenet tartalmát illetően legyen gyanús a furcsa magyarság, vagy az, hogy angol szavakkal kevert szöveget látsz!

 

Népszerű