Home Hűha Reméljük nem a 18-ba csapódik be! Elszabadult kínai rakéta tart a Föld felé

Reméljük nem a 18-ba csapódik be! Elszabadult kínai rakéta tart a Föld felé

0
Reméljük nem a 18-ba csapódik be! Elszabadult kínai rakéta tart a Föld felé

A Hosszú Menetelés 5B rakéta segítségével juttatta fel az űrbe Kína múlt héten a leendő űrállomás főmodulját. Azt viszont nem tudják, hogy a visszatérő rakéta darabjai hol fognak majd landolni − írja az MTI a Guardian alapján.

A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a rakéta a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátotta fel április 29-én. A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre.

MIVEL A VISSZATÉRÉS ELLENŐRIZETLEN, EGYES SZAKÉRTŐK ATTÓL TARTANAK, HOGY A DARABJAI AKÁR LAKOTT TERÜLETEN IS LANDOLHATNAK.

Legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre, a rakéta nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai, hosszú fémrudak több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg − idézte fel Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa.

 

 

Szerinte egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a visszatérő rakéta hol fog landolni, miután belép a Föld légkörébe. A tudós szerint azonban az a legvalószínűbb, hogy a tengerbe fog zuhanni, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja. A rakéta néhány darabja túl fogja élni a visszatérést, aminek hatása egyenértékű azzal, „mintha egy kisrepülőgép zuhanna le, és 100 mérföldes körzetben szóródna szét”. McDowell elmondta:

1990 ÓTA TÍZ TONNÁNÁL NAGYOBB SÚLYÚ ŰRESZKÖZÖKET NEM ENGEDNEK ELLENŐRIZETLENÜL VISSZATÉRNI A FÖLDRE. A HOSSZÚ MENETELÉS 5B AZONBAN 21 TONNA LEHET.

A számítások alapján a rakéta körülbelül május 10-én tér vissza a Földre, azonban lehetséges néhány nap eltérés. Amint kiderül, hogy melyik nap érkezik, a szakértők meg tudják jósolni a leszállás idejét egy hatórás időablakon belül.

 

 

index.hu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here