19.7 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeHűhaItt a vége! Válik Bill Gates

Itt a vége! Válik Bill Gates

Adódik a kérdés, hogyan osztják meg a mintegy 130 milliárd dolláros vagyont? A család a negyedik leggazdagabb a világon, a Tesla-vezér Elon Musk, az Amazon-tulaj Jeff Bezos és a francia luxuscikkeket gyártó vállalatok tulajdonosa, Bernard Arnault mellett.

Melinda Gates és Bill Gates, a Microsoft társalapítója és a világ egykori leggazdagabb embere hétfőn váratlanul bejelentették, hogy 24 év házasság és 34 év együttélés után különválnak. Mint a New York Post által megszerzett bírósági dokumentumokból kiderült, a válást Melinda Gates kezdeményezte. A papírokból az is nyilvánvalóvá vált, hogy a milliárdos filantróp házaspár nem kötött házassági vagyonjogi megállapodást.

Az 56 éves Melinda Gates a keresetlevélben ezt írta, hogy a házassági életközösségük a 65 éves férjével helyreállíthatatlanul megromlott.

A Washington állambéli Seattle városának illetékes bíróságára hétfőn érkeztetett keresetlevélből kitűnik, hogy a házaspárnak ugyan nem volt házassági szerződése, de úgynevezett különválási megállapodást kötöttek. Ezt a szerződést nem tartalmazza a válókereset, azonban a házaspár vagyonmegosztásakor bizonyára zsinórmértékül fog szolgálni.

A házaspár vagyonát mintegy 130 milliárd dollárra becsülik, így talán nem meglepő, hogy a bírósági beadvány szerint Melinda Gates nem kér nőtartást.

A pár azt követően jött össze, hogy Melinda Gates 1987-ben a Microsoftnál termékmenedzserként helyezkedett el. Arról közös közleményt adtak ki, hogy az általuk 2000-ben indított, világszerte jelentős közegészségügyi és egyéb jóléti projekteket támogató alapítványukat a jövőben is együtt irányítják.

Azt már korábban bejelentették, hogy vagyonukat nem akarják megtartani, jótékony célra fordítják, apránként elajándékozzák. Három gyermekük fejenként 10 millió dollárt kap a vagyonból.

Mekkora is ez a vagyon?

A Gates házaspár nagyon ügyesen sáfárkodott a Microsoft révén szerzett profittal. Öt nagyvárosban vannak luxusingatlanjaik, kaliforniai lakásuk értékét 43 millió dollárra becsülik, a kaliforniai farmjukat 59 millióra. Vannak magánrepülőik, szuperjachtjuk, értékes autógyűjteményük, amelynek egyik darabja egy kétmillió dollárt érő különleges Porsche.

2004-ben ezzel a Jachttal érkezett a riói karneválra

Nem annyira ismert, de Bill Gates az egyik legnagyobb földbirtokos az Egyesült Államokban. 18 amerikai szövetségi államban mintegy 98 ezer hektárnyi föld van a nevén. Gyűjtötték rendesen a műtárgyakat is, a kollekció része például Leonardo da Vinci tudományos kéziratainak gyűjteménye, vagyis a Leicester-kódex, amelyet 30 millió dollárért vett meg Bill Gates egy aukción.

 

index.hu

 

Népszerű