Próbálják rávenni Botka Lászlót, hogy induljon a miniszterelnökségért

0

Drámai szavak kíséretében hagyta el a színt 2017-ben az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltje, Botka László, de többen úgy gondolják, hogy most eljött az ő ideje. Noha Botka egyre aktívabb és médiát is épít, forrásaink szerint mindez nem jelenti az országos visszatérését. Karácsony közben vidéki polgármesterekkel tárgyal, amit úgy értelmeznek egyesek, hogy keresi az embert maga helyett a kormányfőjelöltségre. Több politikustársa szerint úgysem fog mást találni, így ő indul majd.

Több mérvadó politikus is győzködi Botka László szegedi polgármestert, hogy induljon el az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként – tudta meg a hvg.hu egymástól független, de névtelenséget kérő forrásoktól. Van, aki szerint

ő lenne egyedül alkalmas Orbán legyőzésére.

Állítólag maga Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is győzködte Botkát a január eleji találkozójukon, de hogy ilyen valóban elhangzott-e, egyelőre nem tudtuk Karácsony Gergellyel megerősíttetni.

 

A hivatalos nyilatkozatokban mindenesetre ilyesmiről szó sem volt: Karácsony a látogatása során Makkosházán (Szeged egyik városrészén) tanulmányozta az Európai Unió legnagyobb, még épülőben lévő geotermikus fűtési rendszerét (mert a fővárosi távhőcég is ebben gondolkodik évek óta), illetve a szeged.hu-nak adott interjú szerint azt akarta még megbeszélni Botkával, hogy hogyan reagáljanak a városok a helyi iparűzési adóval kapcsolatos kormányzati döntésekre.

Mindenesetre van, aki szerint a főpolgármester egyértelműen Botka Lászlóra utalt, mikor a Pesti Hírlapnak adott interjúban pár hónapja arról beszélt, vidéki polgármestert is el tudna képzelni miniszterelnök-jelöltként. Tudomásunk szerint a volt kormánytagokból és uniós biztosokból álló V21 csoport több tagja is szeretné, ha Botka elindulna a választáson.

Többen arról is beszéltek, hogy nem nyilvános kutatásokban mások mellett megmérték Botka László ismertségét/népszerűségét is. Háromról tudni, ebből kettőben nem szerepelt rosszul Botka, ha azt a részét nézték, hogy az emberek milyen típusú vezetőt képzelnek el. A harmadik, pár hónappal ezelőtti kutatás viszont azt az érzetet keltette, hogy Botkát lényegében elfelejtették az emberek, igaz, volt, aki megjegyezte, hogy ebben a tekintetben Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát leszámítva senki sem állt jól.

 

Bár az elmúlt hónapokban Botka László aktivizálódott és a helyi médiát építi, több beszélgetőtársunk szerint elzárkózik attól, hogy beleálljon a küzdelembe. Van, aki szerint „öngerjesztő pletyka”, hogy Botka újra indulna, más azt magyarázza, a szegedi polgármesterben egyrészt élénken él 2017 emléke, másrészt semmi kedve újra Gyurcsánnyal keringőzni.

Botka komoly sebet szerzett: három és fél évvel ezelőtt ugyanis a „sajátjai” buktatták meg. Az MSZP – egy részének – évek óta várt reménysége 2016 karácsonya előtt három nappal egy lapinterjúban jelentette be indulását, és elég hamar keményen beleállt: Gyurcsány Ferenc nélküli közös listát követelt, amiből érződött, hogy miniszterelnök-jelölti karrierje gyorsan véget fog érni, ugyanis a Gyurcsány nélküli forgatókönyvben befolyásos szocialista politikusok sem hittek, az akkori pártelnök, Molnár Gyula ezt nyíltan ki is mondta.

Az sem segített Botkának, hogy 10 hónappal a választás előtt le akart számolni a szocialista pártbeli „belső fideszesekkel”, és félreérthetetlenül árulózta a párt egyik legbefolyásosabb emberét, a jelenlegi pártigazgató Molnár Zsoltot. Hosszú kavarások után végül meghátrált, 2017 októberében drámai szavak kíséretében távozott: ekkor hangzott el, hogy „a politikai maffia behálózta a demokratikus ellenzéket, köztük az MSZP-t is”, és hogy az ellenzék valójában nem a győzelemre készül. Az országos politizálástól visszavonult, és az első adandó alkalommal, a megnyert önkormányzati választás után kilépett az MSZP-ből.

 

 

Karácsonyra várni kell

A 2018-as választásra végül Karácsony Gergely lett az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, és nem tudunk arról, hogy most lenne más forgatókönyve a nagyobbik pártnak.

Karácsony egyelőre hárít, és a mostani időszak vidéki turnéit többen úgy értelmezik: keresi maga helyett a jelöltet. A héten találkozott Nemény András szombathelyi polgármesterrel is, aki viszont tudomásunk szerint biztosan nem indul el. Nagyon más, egyáltalán szóba jöhető vidéki polgármester nincs: Márki-Zay Péter már egyébként is bejelentette, hogy indulna kormányfőjelöltként, a Karácsonnyal sokat szereplő Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke viszont nem vállalná.

 

 

Beszéltünk olyan, a tárgyalásokat kívülről követő politikussal, aki szerint a legjobb lenne, ha „külsős” szereplőt találnának, nem is feltétlenül politikus vonalon. „Innováció kellene, meg kellene lepnünk a Fideszt” – mondta, hozzátéve, hogy ha ugyanaz lesz, mint volt, nem valószínű, hogy kisül ebből bármi, a győzelmi esélyt kicsinek látja. Azon nem csodálkozik, hogy nincs nagy jelentkezés. „2018-ban sem akarta senki. Nagyon erős a lejáratás, ennek van egy ilyen mellékhatása, hogy nem akar senki beleállni.”

Úgy tudjuk, Karácsony Gergely hezitálásában az egy erős érv, hogy mi várna rá és családjára a következő pár hónapban, ha beleáll a küzdelembe. Hiába üzeni Karácsony, hogy március közepéig biztosan nem mond semmit, és különben sem ambicionálja az egészet, érzékelhetően nagy rajta a nyomás. Éppen ezért több politikustársa biztosra veszi, indulni fog, és van, aki azt is, hogy a végén ő lesz a közös jelölt.

Egy szakértő szerint azért nehéz most a döntés, mert nem teljesen lefutott a meccs. „Nem olyan a helyzet, hogy bátran bele lehet állni, mert a győzelemig csak el kell szaladni, viszont nem is rossz a helyzet. Így egészen más politikai kockázatot vállal a jelölt” – mondja, és ezért tartja érthetőnek a hezitálást. Szerinte barátkozni kell a közvélemény-kutatási adatokkal is, amelyek döntetlent mutatnak épp.

Egy baloldali elemző viszont nem tartja jónak az időhúzást: „Orbán most van bajban, ha őszig kitolják az egészet, egymással foglalkoznak, az ellenzék elveszti a lehetőséget, hogy egy bajban lévő kormánnyal kerüljön szembe.” Ő is biztosra veszi, hogy Karácsony végül igent mond, viszont szerinte ezt mihamarabb meg kell tennie és legalább a belső körrel közölni a döntést, annak ugyanis „van egy dinamikája.”

Nem ennyire egyértelmű a helyzet

A közvélemény-kutatásokból egyébként nem látszik, hogy Karácsony lenne a „megmentő”: jellemzően fej-fej mellett van Dobrev Klára DK-s politikussal, és nincs tőlük nagyon lemaradva Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. Dobrev szintén egy nagy kérdés: egyre erősebben tartja magát a nézet, hogy az EP-képviselő valójában nem akar közös miniszterelnök-jelölt lenni.

 

 

Az ATV-ben csütörtök este próbálták színvallásra bírni arról, ő lesz-e a DK miniszterelnök-jelöltje, de kitérő választ adott. „Abban a pillanatban, hogy eldől, mikor lesz az előválasztás, színt kell vallania mindenkinek” – fogalmazott. Abból pedig valószínűleg nem lehet következtetést levonni, hogy a kérdésbe foglalt megszólítást nem utasította vissza.

Az egyébként nem kizárt, hogy Dobrev elindul az előválasztáson – hiszen kell valaki, aki később megszólíthatja a rendkívül elkötelezett DK-s szavazókat –, de nem nyeri meg azt.

Egy nemrég publikált, az ATV felkérésre végzett Závecz Research kutatás alapján az összellenzéknek minden felmerült névre szüksége van, hiszen így tudják az országot a legjobban lefedni. A teljes népességben végzett kutatás szerint  a legtöbb női szavazatot (18 százalék) Dobrev Klára kapta, míg a legtöbb férfi (16 százalék) Jakab Péter Jobbik-elnököt tartja a legalkalmasabbnak, aki már bejelentette indulását.

 

 

A 18 és 39 év közötti kitöltők között ugyancsak Jakab került az élre (19 százalék), Karácsony a 40 és 59 év közöttiek körében volt a legnépszerűbb (18 százalék), míg a 60 éves vagy annál idősebb korosztály Dobrevet tartja a legalkalmasabbnak (22 százalék).

A település szerinti megoszlás tekintetében pedig a politikusok közül Budapestről Karácsony Gergely kapta a legtöbb szavazatot (17%), megyeszékhelyekről Dobrev Klára (20%), városokból (20%) és községekből (15%) pedig Jakab Péter.

Beszéltünk olyan ellenzéki politikussal, aki megerősítette: az ellenzéki taktika része, hogy a több miniszterelnök-jelölttel minél nagyobb kört fedjenek le. És akkor ne feledkezzünk meg Pálinkás Józsefről sem, akinek az indulása szintén felmerült. Egy elemző szerint neki hálásak lehetnek a pártok, hiszen részvétele beviheti a „Fidesz-árvákat” is.

 

 

 

 

(Windisch Judit, hvg.hu)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here