Ősztől már a magyar rendőrök is használhatnak sokkolót

0

 

Magyar származású amerikai seriffhelyettes oktatja a sokkoló használatára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit – írta meg a Magyar Nemzet.

A lap információ szerint egyelőre harminc darab Taser X2 típusú elektromos sokkolót kapott a rendőrség. Az ORFK tájékoztatása alapján az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát.

 

A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók – a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva – előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat. Ezt a külföldön már bevált eszközt a rendőrség mellett a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is megkapják.

Az amerikai Taser X2 kétlövetű elektródkilövő, amellyel ötméteres távolságon belül két lövést is le lehet adni: hibázás esetén akár egy második lövést vagy két találattal két célpont sokkolását is lehetővé teszi. A gyártó az eszközt lézeres célpontkijelölővel is ellátta, ami garantálja a pontos használatot, valamint a vétlen személyek biztonságát – írja a lap.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit a magyar származású Kelemen János seriffhelyettes képzi ki a sokkoló használatára. A 16 éves rendőrségi múlttal rendelkező rendőrtiszt jelenleg az USA egyik speciális rendőri egységénél dolgozik kiképzőként, egykori mentőtisztként elsősegélynyújtásban is jártas. A Taser-sokkoló használatánál utóbbi nagy jelentőséggel bír, hiszen az áramütést elszenvedő személy egészségéért, testi épségéért a sokkolót használó rendőrök felelnek.

A Taser X2 kis áramerősségű, nagyfeszültségű elektromos kisüléssel stimulálja az érző- és mozgatóidegeket. A bőrben található érzőidegek felveszik az elektromos impulzusokat, a sokkolt ember lebénul. Az amerikai modell szerint az eszköz csak akkor alkalmazható, ha a sokkolót használó rendőr mellett van olyan járőrtárs, aki biztosítja az intézkedést, és a sikertelen sokkolás után éles lőfegyvert használhat. Az amerikai kiképző a lapnak elmondta: a magyar rendőröknek azt is meg kell tanulniuk, hogyan távolíthatják el szakszerűen és biztonságosan az eszközt a sokkolóval meglőtt személyből.

A rendőröknek mindig a gyengébb kezük oldalán kell ­viselniük a Tasert, így nem keverhetik össze a lőfegyverükkel még stresszhelyzetben sem. A hatályos magyar jogszabályok szerint nem fegyvernek, hanem kényszerítőeszköznek minősülő sokkoló használatához vizsgát kell tenniük a rendőröknek, amit évente kétszer meg kell ismételni.

 

18.kerulet.ittlakunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here