Őszi receptek – klasszikus töltött káposzta

0
Mi mást is hozhatnánk el nektek a következő ételként az őszi főzős rovatunkban, mint a klasszikus töltött káposzta receptjét! Tegye fel a kezét az, aki imádja, illetve, aki szerint e nélkül a finomság nélkül nem lagzi a lagzi! 🙂 Mi legalább is a nyári lakodalmakban az éjféli „töltött kápit” szerettük legjobban.HOZZÁVALÓK
  • A töltelékhez:
  • 10dkg rizs
  • 1kg darált sertéscomb
  • 1fej vöröshagyma
  • 3gerezd fokhagyma
  • őrölt feketebors
  • pirospaprika
  • A káposztához:
  • 1fej savanyú káposzta
  • füstölt bordaszél
  • olaj
  • 2ek liszt
  • pirospaprika
  • 2ek tejföl

ELKÉSZÍTÉS

  1. A rizst  megmossuk, hozzáadjuk darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát és óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
  2. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük.Kb. 70 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ).
  3. Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, a  lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk.Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.