Nem árt, ha tudod: ekkor jöhetnek ellenőrizni a kéményedet a 18. kerületben!

0

A háztartások komfortjához hozzátartozik a megfelelő hőmérséklet és a meleg víz használatának biztosítása is. Az ezt szolgáló épületgépészeti berendezések használata – más háztartási gépekéhez hasonlóan – rejt magában bizonyos kockázatokat. A háztartási tüzelőberendezések és a hozzájuk kapcsolódó égéstermék-elvezető berendezések (kémények) használatából fakadó veszélyeket jelentősen csökkenti a rendszeres időközönként végzett, kötelező ellenőrzés.

A kéményellenőrzés során végzett tevékenységek kiterjednek a lakásban és más helyiségben lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény — ideértve a tartalékkéményt is —, valamint tartozékainak ellenőrzésére, szükség szerinti tisztítására, műszaki felülvizsgálatára.

A Közszolgáltatónak gáztüzelés esetében kétévente egy alkalommal, míg szilárd tüzelés esetében évi egy alkalommal kell elvégeznie az égéstermék-elvezetők ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását. Minden kéménytípus esetében négy évente műszaki felülvizsgálatot végez a szolgáltató. A társasházi és lakásszövetkezeti ingatlanok esetében a munkálatokat külön megrendelés nélkül előre ütemezett időpontokban, ún- sormunka jelleggel végezzük. Az esetleges megrendelési kötelezettségekről, illetve a díjfizetésről további információkat talál a Kéményseprési kisokos menüpontban, valamint a főoldalon elérhető tájékoztatóink is segítséget tudnak nyújtani egy-egy kérdés megválaszolásában.

A munkavégzés tényleges időpontjáról legalább 15 nappal korábban értesítjük ügyfeleinket. Az értesítés társasház vagy lakásszövetkezet esetében hirdetmény (plakát) útján valósítjuk meg. A kiértesítés ismételt esetben (pl. első alkalommal akadályoztatás, zárt lakás stb.) címre szóló, postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott értesítéssel történik szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal.

INGATLAN TÍPUSA  KÉMÉNYELLENŐRZÉS MÓDJA
társasház, lakásszövetkezet sormunka jelleggel (a Közszolgáltató által megadott időpontban kötelezően)
egylakásos ingatlan (családi ház) magántulajdonban, bejegyzett székhely, telephely, fióktelep nélkül önkéntes megrendelés alapján
egylakásos ingatlan (családi ház) gazdálkodó tulajdonában vagy bejegyzett székhellyel, telephellyel, fiókteleppel kötelező megrendelés alapján
egyéb, nem lakhatás célját szolgáló ingatlan kötelező megrendelés alapján

A korábbi évtizedekhez hasonlóan a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. továbbra is minden ingatlan számára – azaz nemcsak a társasházak, lakásszövetkezetek számára – felajánl két négyórás intervallumot a rendszeres kéményellenőrzés elvégzésére. Az ellenőrzést a felajánlott időpontban az egylakásos és az egyéb, nem lakhatás célját szolgáló ingatlanok a helyszínen történő szóbeli megrendelés alapján igénybe vehetik ezzel jelentős adminisztrációs tehertől megkímélve magukat.

A lenti ütemezés a 2019. decemberi, tervezett állapotot mutatja. Weboldalunkon a regisztrált felhasználók a regisztrációkor felvett címmel/címekkel kapcsolatban naprakész ellenőrzési időpontokat találhatnak, mely időpontról ingyenes elektronikus értesítő igényelhető az “Időpontkereső” menüpontban.

Tisztelt Ügyfeleink!

A Fővárosi Közgyűlés 2020. december 18-án 1676/2020.(XII.18.) Fővárosi Közgyűlési határozatában döntött arról, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata és a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. között meglévő közszolgáltatási szerződés hatályát 2024. március 31-ről 2021. április 30-ra módosítja. Ennek értelmében a közszolgáltatás ellátását a FŐKÉTÜSZ 2021. április 30-ig végzi. A lenti, az egyes kerületek tervezett kéményellenőrzésére vonatkozó adatok ehhez igazodnak. Mivel az adatok a kéményellenőrzés első időpontját tartalmazzák, mely első időponttól számított 15-30 napon belüli második időpontot köteles megadni Társaságunk, így az egyes épületek ellenőrzését a FŐKÉTÜSZ Kft. 2021. március 31-ig kezdi meg. A lakossági kémények ellenőrzését 2021. április 30-át követően a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő-ipari feladatokat ellátó szerve fogja ellátni.

2021. évi kéményellenőrzések tervezett ütemezése:
18. kerület:

http://www.kemenysepro.hu/upload/files/FOKETUSZ_2021_utemezes_18-ker_20201231.pdf

 

 

(kemenysepro.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here