3.7 C
Budapest
vasárnap, november 27, 2022
HomeGasztronómiaNÉGY SZUPER JEGESTEA, EGYIK SEM MARADHAT KI AZ IDEI NYARADBÓL

NÉGY SZUPER JEGESTEA, EGYIK SEM MARADHAT KI AZ IDEI NYARADBÓL

Nyár van, a jeges tea és a strandos bambi ideje! Kerestünk hát nektek egy jó kis cikket, amiben finom és egyszerű házi készítésű jeges tea “receptek” találhatók. 🙂

Bazsalikomos-epres jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter zöld tea
  • 8-10 szem eper a főzéshez
  • 5-10 szem a díszítéshez
  • 5-6 friss bazsalikomlevél a főzéshez, ugyanennyi a díszítéshez
  • 1,5 liter víz
  • fél citrom leve
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerin

Az eredeti recept az epret mentával bolondítja meg ebben a teában, ami szintén nagyon finom lehet, de az eper-bazsalikom párosra sokkal jobban rá vagyok állva (annyira, hogy a tavalyi fagyi receptjeimben is ezt a duót választottam az egyik íznek). Ha inkább a mentásra vágynátok, csak cseréljétek ki a bazsalikomot, de szerintem érdemes az én verziómat készíteni, mert ezt a két ízt az ég is egymásnak teremtette, én mondom.

Szóval, első lépésként megmossuk és félbevágjuk az epreket. Öntsünk másfél liter vizet egy lábosba, és a még hideg vízbe tegyük bele a gyümölcsöt, a filtereket és a bazsalikomot, majd forraljuk föl. Az a cél, hogy a teával együtt oldódjanak ki az eper és a bazsalikom aromái. Forrás után vegyük le a tűzről, szűrjük át a teát, majd hagyjuk kihűlni. Ha cukorral szeretnénk édesíteni, érdemes még azelőtt megtenni, hogy teljesen kihűlt a tea.

Ha lehűlt, belefacsarjuk a fél citrom levét, majd mehet bele jégkocka, a friss, ugyancsak félbevágott eper és a bazsalikomlevelek. A végeredmény egy hűsítő zöld tea, aminek lágy ízt ad a bazsalikom és az eper duója. Isteni, próbáljátok ki!

Mivel én délutáni munkához készítettem kísérőnek, így nem tettem bele, de ha bulis verzióra vágytok, egy kis vodkával bármikor megbolondítható, az is jól fog neki állni.

Mangós-áfonyás-lime-os jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter fekete- vagy gyümölcstea
  • 1 mangó
  • 125 g áfonya
  • 2 lime
  • 1,5 liter víz
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerint

Megint magyarázkodással kezdek, ugyanis a recept, amit találtam, a mangó-citrom vonalat vitte, de mivel a múlt heti baráti összejövetel után maradt két lime a hűtőmben, és néhány napja áfonyával is megleptem magam, ezért a citrom helyett ezeket használtam. És milyen jól tettem! Ez a trió lett az új (egyik) kedvenc gyümölcspárosításom, nagyon jól harmonizálnak egymással az ízek.

Ehhez a teához két mangós teát és két feketetea-filtert használtam, de lehet csak az egyiket vagy csak a másikat, ahogy szimpatikusabb.

Barackos-gyömbéres jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter zöld-, fekete- vagy gyümölcstea
  • 4 db barack
  • 3-4 centiméternyi friss gyömbér
  • 1,5 liter víz
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerint

A két jolly-joker ízt – barack és citrom – persze nem hagyhattam ki, de ezeken is bolondítottam egy kicsit. A barackosat egy kis gyömbérrel turbóztam fel, ami igazán pikáns ízt adott neki. Persze a gyömbér elhagyható, és készíthetitek a klasszikus barackosat, de szívből ajánlom ezt a verziót, nekem jobban bejött, mint a sima változat.

Ehhez a jegesteához zöld teát használtam, de finom sima fekete teával vagy barackos ízesítésűvel, ki melyiket szereti jobban. Az elkészítése a fentiekhez hasonló, a másfél liter hideg vízbe nagy lyukú reszelőn belereszeltem a gyömbért, mellé ment egy darab felkockázott barack, a négy filter, és feltettem a tűzhelyre. Forrás után azonnal lekapcsoltam alatta a lángot, és leszűrtem. Hagytam kihűlni, majd beletettem a megmaradt három barackot felkockázva, plusz egy nagy marék jeget. Csin-csin!

Citromos-grapefruitos jegestea

Hozzávalók:

  • 4 filter fekete- vagy gyümölcstea
  • 2 citrom
  • 1 grapefruit
  • 1,5 liter víz
  • cukor/méz/édesítőszer ízlés szerint

 

(WMN.hu)

Népszerű