15.1 C
Budapest
szerda, február 28, 2024
HomeEgészségügyNagy a baj! A covid-járvány újabb borzalmas hetei elé nézünk – és...

Nagy a baj! A covid-járvány újabb borzalmas hetei elé nézünk – és ráadásnak itt az új variáns, a B.1.1.529

Ha az amerikai Egészségügyi Mérési és Kiértékelési Intézet (IHME) sok adaton alapuló prognózisa ismét nagyjából helyesnek bizonyul, december közepére újra 300 fölött lesz Magyarországon a coviddal összefüggő napi halálozások száma. A helyzet körülbelül annyira lesz rossz, mint a tavaszi nagy hullámkor, amikor még nem volt velünk a vírus delta variánsa. A maszk hordása, a távolságtartás, a mozgás befolyásolhatja az adatokat, de nem jelentősen.

A koronavírus Magyarországon az IHME adatai és jóslatai szerint összesen legalább 50 ezer ember életét követeli. Most mintegy 33 ezer halálos áldozatnál tartunk.

 

 

A helyzet egyáltalán nem rózsás, de még sokkal rosszabbra is fordulhat. Dél-Afrikában azonosítottak egy új variánst, amelynek tüskéi sokkal nagyobb arányban tartalmaznak mutáns fehérjéket, mint az eddig ismerteké. Ennek a neve egyelőre B.1.1.529, de nemsokára kap majd egy rendeset, a görög ABC betűinek valamelyikét (valószínűleg nem a sorban rendesen következő Epszinlont, hanem valami mást, hogy így is kifejezzék: radikálisan más, mint az elődei). Előfordulhat, hogy az új variáns nem reagál az eddigi oltásokra. Erről biztosabbat 2-3 hét múlva fogunk tudni.

Dél-Afrikát egyelőre lezárták, de a vírus minden bizonnyal át fog terjedni máshová is. Az első ismert B.1.1.529-fertőzött alighanem egy AIDS-es beteg. E betegséggel Dél-Afrikában több mint 8 millióan küzdenek.

A B.1.1.529 megjelenése előtt a világ vezető virológusai azt állították: májusra világszerte normalizálódhat a covid-helyzet, a betegség már nem fog több embert elvinni, mint az influenza. De hozzátették: akkor, ha nem jelentkezik új, veszélyes variáns. Most lehet, hogy itt van.

Népszerű