26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeSport18Mozogjatok! 30 perc „közös” mozgás a daganatos betegségek ellen

Mozogjatok! 30 perc „közös” mozgás a daganatos betegségek ellen

Bárki bármilyen sportágban – a járványügyi szabályok betartásával – részt vehet az eseményen.

Félórás aktivitásra buzdít a nemzeti rákellenes világnapon a Magyar Rákellenes Liga a Covid idején se álljunk meg! nevű kampánya. A szombati 30 perces „közös” mozgáson – sétán, futáson, kiránduláson, rollerezésben, táncban, kerékpározásban – a nap folyamán bármikor részt lehet venni.

A sportolásra itt lehet regisztrálni, egyúttal azt is meg lehet adni, kiért vagy kikért mozdulunk. A szervezők azt kérik a mozdulóktól, hogy a koronavírus-járvány miatt egyedül vagy azokkal induljanak útnak, akikkel egy háztartásban élnek, és ügyeljenek a járványügyi szabályok betartására.      Az április 10-i, idén már 29. nemzeti rákellenes napon több „pandémia-kompatibilis” programot, így interaktív betegtájékoztató előadást és online jótékonysági edzést is szervez a Magyar Rákellenes Liga – közölték. A „hagyományos”, ám ezúttal is online rendezett betegtájékoztató eseményen a fej-nyaki daganatokról tart interaktív előadást Karosi Tamás egyetemi docens, osztályvezető főorvos, oktatási-, kutatási- és tudományos igazgató. A részvételhez itt lehet előzetesen regisztrálni. Az online jótékonysági edzéssel, amelyet a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete kezdeményezésére rendeznek, minél több embert szeretnének rávenni arra, hogy otthoni, biztonságos körülmények között rendszeresen mozogjon. Az online jótékonysági edzéseken való részvétel nemcsak a saját egészségünket szolgálja, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy másokon is segítsünk, az összegyűjtött adományokkal ugyanis a szervezet munkáját segítik – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A több mint egy éve tartó járványhelyzet komoly nehézséget okoz az egészségügyi ellátásban, világszerte hátráltatta (és hátráltatja) a daganatos betegségek felderítését, és megnehezítette, késleltette a kezeléseket – írta Magyar Rákellenes Liga közleményében.  Egy most megjelent tanulmány szerint egy olasz tartományban a 2020-as lezárások alatt 40 százalékkal csökkent a rákdiagnózisok száma a 2018-ban és 2019-ben mértekhez képest. A legnagyobb csökkenést a prosztata, a hólyag és a vastagbél daganatok esetében tapasztalták, ami nem azt jelenti, hogy megbetegedések száma ennyivel csökkent volna. A British Medical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány azt is kimutatta, hogy a daganatos betegségek kezelésének négyhetes késlekedése bizonyíthatóan növeli a halálozást. A kutatók összesen több mint 1,2 millió beteget érintő, 34 db tanulmány vizsgálatával megállapították, hogy legalább 13 daganatkezelés típusnál minden négyhetes késlekedés átlagosan 6-8 százalékos halálozásnövekedéssel jár, de például a méhnyakrák adjuváns sugárterápiájának egy hónapos késése 23 százalékkal növeli a mortalitást – írták.A nemzeti rákellenes napot Magyarországon 1993 óta tartják, azért éppen április 10-én, mert az a hazai rákkutatás úttörőjének, az Országos Rákbizottság megalakítójának, Dollinger Gyulának a születésnapja.  Mint megírtuk, február 4-én is félórás mozgásra buzdított a Magyar Rákellenes Liga. Annak apropója a 21 éve tartott rákellenes világnap volt. A szervezet Facebook-oldalán megjelent összesítés szerint akkor a „közös” sétára 143 településről 491-en regisztráltak, velük további 1025-en mozogtak együtt, így összesen mintegy 1500-an mozdultak meg a felhívásra. A legnépszerűbb (63%) séta mellett a tánc különböző formáit (18%), a futást, a tornát és a jógát választották sokan, de a résztvevők megjelölték még a túrázást, az interval és kardio edzést, a szabadtéri és a szobakerékpározást, különböző labdajátékokat és a sífutást is.

(nepszava.hu)

Népszerű