10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeMizu veletekMindent a Márton-napról

Mindent a Márton-napról

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”- vallja a mondás. 2021-ben Szent Márton napján, azaz november 11-én libát érdemes enni, hogy következő évben is gyarapodjunk.

Márton napja

Márton Kr. u. 316-ban vagy 317-ben született Savariában (ma Szombathely). A római seregben szolgált katonaként. Egy téli napon Amiens felé tartott, amikor az úton találkozott egy koldussal. Neki adta a köpenyét. A legenda szerint a koldus maga Krisztus volt. 339-ben, 22 éves korában keresztelkedett meg, szolgálati helyén, Amiensben, megalapította az első gall kolostort. Később, 371-ben Tours püspökévé választották. 397. november 8-án hunyt el és a legenda szerint november 11-én temették elezt a napot később Szent Márton ünnepévé nyilvánították. Márton szerénysége, egyszerűsége és az általa véghezvitt csodák következtében különös tiszteletnek örvendett, ezért később Franciaország egyik védőszentjévé is választották.

Szt Márton és a koldús

 

A libamáj az egyik olyan kedvelt ételünk, amely sajnos nem igazán tartozik a legolcsóbbak közé. Készítése során, bárhogy is tesszük azt, számolnunk kell a 45-50%-os sütési veszteséggel.

Márton napi szokások: A György-napkor kihajtott állatokat is Márton napja körül terelték be a téli szállásukra. A Nyugat-Dunántúl pásztorai a falvaikban zöld ágat, vesszőt osztottak. A hiedelem szerint Szent Márton vesszeje frissen vágott, megszentelt, lombos nyírfavessző, ami segít távol tartani a betegségeket, és növeli az állat szaporulatot. Márton napjára az újbor is kiforr.

Márton napi liba

A liba levágásának szokása valószínűleg úgy alakult ki, hogy a a paraszti év végével – novemberben – a cselédek megkapták az évi bérüket, amihez egy felhizlalt liba is járt fizetségként.

Ludas jóslás

Ha a mellcsont fehér, havas télre számíthatunk. Ha Márton-lúd mellcsontja véres, száraz, hideg tél jön. A csontokat kitették a tornácra és a mellcsonton keresztül nézték a naplementét. Ha a nap felhőben ment le, akkor enyhe telet vártak, ha a tiszta égen, akkor kemény tél volt várható.

 

(napidoktor.hu)

Népszerű