19.5 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeKözbiztonságMegérdemlik! Támogatást kap az Újpesten megkéselt rendőr és járőrtársa

Megérdemlik! Támogatást kap az Újpesten megkéselt rendőr és járőrtársa

A két rendőr eseti segélyt kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és az Országos Rendőr-főkapitányságtól, a férfi járőr pedig a Belügyminisztériumtól is.
Anyagi és egyéb támogatást is kap az Újpesten megkéselt rendőr és járőrtársa – mondta el az MTI-nek az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön. Gál Kristóf hozzátette: az Újpesten 2020. december 24-én reggel történt rendőri intézkedésben érintett két kollégája – mint ahogy minden, a szolgálata ellátása közben balesetet, sérülést elszenvedő rendőr – egészségügyi szabadsága alatt távolléti díjat kap.
Tavaly december 24-én egy zavartan viselkedő férfi rátámadt egy IV. kerületi társasházhoz kiérkező járőrpárosra, amelynek egyik tagját – egy 26 éves rendőrt – többször megszúrta. A járőrpáros másik tagja, egy 23 éves őrmesternő több lövést adott le a támadóra, egy 35 éves délegyházi férfira, aki a helyszínen meghalt.
A megkéselt rendőr azóta is kórházban van. – A rendőrség elkötelezett amellett, hogy valamennyi, hasonló helyzetbe kerülő tagjáról – a jogszabályok által biztosított lehetőségeket kihasználva – maradéktalanul gondoskodjon – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: az anyagi és más ellátás nem korlátlan, de a szervezet pluszjuttatásokkal támogatja a megsérült munkatársakat.
A konkrét esetről szólva ismertette: a két rendőr eseti segélyt kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és az Országos Rendőr-főkapitányságtól, a férfi kolléga pedig a Belügyminisztériumtól is. Ezenfelül – mondta az ORFK szóvivője – parancsnokaik minden lehetséges módon segítik munkatársaikat: például ha a vidéken élő családtagjaik meg akarják látogatni őket, kifizetik utazásuk és szállásuk költségét. – Az anyagi támogatás mellett a lelki felépülést is támogatja a szervezet – mondta a szóvivő. Hozzátette:
mind az életveszélyes sérülés, mind pedig a lőfegyverhasználat közvetlenül vagy közvetve pszichés egyensúlyvesztést, akut stressz- vagy krízisállapotot, a későbbiekben pedig poszttraumás pszichés megbetegedést okozhat. 

A rendőrség szakemberei – speciális pszichológiai protokoll alapján – egy rendkívüli eseményt követően egyéni vagy csoportos kríziskezelést nyújtanak az érintetteknek. Ha a pszichológus az érintettnél olyan jeleket tapasztal, amelyek arra utalnak, hogy pszichés egyensúlyvesztés következett be, felajánlja a további egyéni mentálhigiénés gondozás lehetőségét. Gál Kristóf arról is beszélt, hogy érvényben van a Belügyminisztérium által kötött, a személyi állományt érintő csoportos élet- és balesetbiztosítás, amelynek ügyintézésében szintén segítséget nyújtanak a hasonló helyzetbe kerülő rendőröknek.
Az életveszélyes sérülésekkel kórházba szállított fiatal járőr nemrég videóinterjúban mesélt arról, hogyan élte meg a történteket. Kiderült, hogy a több sebből vérző férfi saját lábán ment le a 6. emeletről a földszintre, majd felhívta édesanyját telefonon, hogy elbúcsúzzon tőle.
(nepszava.hu)
Oszd meg a barátaiddal is!

Népszerű