10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeKultúraMég egy napig elérhető Ruttkay Sándor grafikusművész kiállítása

Még egy napig elérhető Ruttkay Sándor grafikusművész kiállítása

Még egy napig elérhető Ruttkay Sándor grafikusművész kiállítása a Kondor Béla Közösségi Házban. A kerületünkben élő grafikusművész érzékeny vonalvezetésű, olykor drámai, máskor bensőséges vagy groteszk hatású műveinek legfőbb témája az ember. Jubileumi kiállítása átfogó képet nyújt eddigi művészetéről. Szetintünk érdemes megnézni!
Ruttkay Sándor művészetének tárgyához kifejezőeszközként elsősorban a vonalat alkalmazza. A klasszikus tárgyhoz megtalálta a rajznak azt a formáját, amely emelkedetten is tud szárnyalni, de össze is tud töredezni a mondanivaló érdekében, s mint minden figyelemreméltó művészi megnyilatkozás, nem nélkülözi a humort sem. Ruttkay Sándornak ez a nem külső, hanem belső nagyformátumúság a vérében van – nem idézi a klasszikusokat, hanem így alakít a maga módján. Mi mégis a mai, a napjainkhoz kötődő vonalaiban -, ami miatt nem állíthatjuk azt, hogy valamilyen elavult akadémikus lenne? Ez tipikusan századunk terméke, a spontaneitás, az automatizmus, amely az álom és fél ébrenlét ösztönös vágyait, megérzéseit emeli a tudatba, s egészen sajátos benne, hogy ezzel a módszerrel nem a durvát, a retteneteset, hanem a szépet, a harmonikusat szuggerálja. Lazán hurkolódó vonalai szépséggé válnak, nemes fejekké és gyönyörű beszédes kezekké.
Azt mondják, hogy a rajz tudásról az emberi kezek ábrázolása árulkodik leginkább. Nos, Ruttkaynál hibátlan kezekkel találkozunk. A lebegő vonalak közé a valóságot bűvöli, vagy, inkább annak égi mását.
A kiállítás megtekinthető: szeptember 30-ig, naponta 9:00 – 19:00 óra között

Portfolióját itt tudjátok megtekinteni:
http://ruttkaysandor.com/

 

 

Népszerű