15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeKultúraMaradjon Jókai kötelező olvasmány? Tóth Krisztina kommentháborút indított

Maradjon Jókai kötelező olvasmány? Tóth Krisztina kommentháborút indított

Az író kicsit megpiszkálta a kötelező olvasmányokat, rögtön nekiestek a kommentelők.

Mintha csak szentségtörést követett volna el – a kommentelők reakciójából legalábbis ezt gondolhatnánk Tóth Krisztina véleményéről, aki a Könyves Magazinnak többek között azt fejtegette, hogy mit kellene felvenni és levenni a kötelezőirodalom-listákról. Az író, abból kiindulva, hogy a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek, két könyvet tart károsnak, és venne le a kötelező listáról: Jókai Mór Aranyemberét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét.

A felvetés valamiért sok kommentelőt kiborított, sokan hangot is adtak nemtetszésüknek, a mód, ahogyan ezt tették azonban újabb reakcióra késztette Tóth Krisztinát, aki a Facebook-oldalán tisztázott néhány dolgot. Itt – a kommentkultúrát is bírálva – többek között ezt írja:

  • Betiltásról senki nem beszélt, a véleményemet kérdezték. Szabad elmondanom, ugye? Vagy maga a vélemény van betiltva?
  • Egy írót nem illik ismeretlenül letegezni. Lekurvázni, csak mert valamiről mást gondol, főképpen nem. Bájtalan gesztus.
  • A költőnő szépen hangzik, kissé a tőgypörköltre hajaz, de van ám nekem számtalan prózakötetem. Angolul, németül, spanyolul, olaszul, finnül, svédül satöbbi. Bár tudjuk, az író ezen a vidéken férfiember, de mégis jelzem azért – még mindig halkan.
  • Azt kérném, hogy még a legelszántabb Jókai-rajongók se tegyenek kutyaszart a postaládámba. Gusztustalan dolog. Nem illik ilyet csinálni.
(HVG.hu)

Népszerű