Legjobb fánk receptek – 2. rész – Hagyományos édes fánk :)

0

A KÖTELEZŐEN ELKÉSZÍTENDŐ…

Hagyományos édes fánk 🙂

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 7 dkg margarin
  • 2 ek porcukor
  • 5 dl napraforgó olaj

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
  7. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
  8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  9. Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.