Íme a következő Mikulás desszertünk, melynek elkészítése ugyan 3 órát igénybe vesz, de szertintünk totál megéri. 🙂
Linzermikulás
Hozzávalók
-
A tésztához:
-
50 dkg (rétes)liszt
-
20 dkg margarin
-
20 dkg porcukor
-
6 g sütőpor
-
10 g vaníliás cukor
-
2 db tojás
-
1 dl citromlé
-
Az összeragasztáshoz:
-
10 dkg sárgabaracklekvár (ízlés szerint)
-
A díszítéshez:
-
1 tojásfehérje
-
15 dkg porcukor
-
1 ek citromlé
-
ételszínezék (piros)
-
dekorcukorka (a szemeknek)
Elkészítés
-
A lisztet egy tálban elmorzsolom a margarinnal.
-
Hozzáadom a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot, végül a két egész tojást. Az 1 dl citromlé is körülbelüli adag, tehát csak fokozatosan adagolom. A tészta kicsit ragadós, ezért két órát kell pihentetni a hűtőben. A pihentetés után lisztezett deszkán 3 mm vastagságúra kinyújtottam és szív alakú formával (6-7 cm nagyságú) kiszaggattam.
-
8-10 perc alatt sütőpapírral bélelt tepsiben készre sütöttem. Lekvárral 2-2-t összeragasztottam. Másnap kezdődhetett a díszítés.
-
1 tojásfehérjét 15 dkg átszitált porcukorral és egy evőkanálnyi citromlével addig kavartam egy tálban, amíg a hab csúcsot húz, ha kiveszem a kanalat (kb. 8 perc). Ha túl sűrű lenne, még citromlevet adok hozzá. Nejlon zacskóban, szorosan bekötve, hogy ne kérgesedjen) hűtőszekrényben tartom másnapig.
-
A díszítést a piros sapka megfestésével kezdtem – ezt ecsettel vittem fel, a habos díszítést pedig szilikonos sütőpapírból készült írókával csináltam.