Home Egészségügy Kormányinfó: szombaton jöhet az újabb nyitás, büntetni fogják a védettségi igazolvánnyal visszaélőket

Kormányinfó: szombaton jöhet az újabb nyitás, büntetni fogják a védettségi igazolvánnyal visszaélőket

0
Kormányinfó: szombaton jöhet az újabb nyitás, büntetni fogják a védettségi igazolvánnyal visszaélőket

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy péntekre elérhetjük a 4 millió beoltottat.

Amint meglesz a 4 millió beoltott, akkor a következő naptól a korlátozások további enyhítése kezdődhet meg:

  • a kijárási tilalom éjfélkor kezdődik,
  • a boltok, vendéglátóhelyek este 11-ig lehetnek nyitva,
  • a vendéglátóhelyek belső terei megnyithatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a 18 év alaltti gyermekeiknek,
  • a szállodák, állatkertek, múzeumok, színházak, edzőtermek, uszodák, fürdők, jégpályák, könyvtárak is kinyithatnak, melyek kizárólag védettségi igazolvánnyal látogathatók (18 év alatt ide sem kell védettségi igazolvány),
  • az edzőtermekbe a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mellett a versenyre készülő igazolt sportolók is bemehetnek,
  • a sportrendezvényeket a védettek este 11 óráig látogathatják.

A magán- és a családi rendezvényeknél fennmaradnak a tilalmak, ezeket továbbra sem lehet szervezni. A lakodalmakra vonatkozó tilalmat akkor oldják fel, ha meglesz az 5 millió beoltott, ezt várhatóan a május 10.-i hétvégére érhetjük el. Zenés, táncos rendezvényt továbbra is tilos szervezni.

A közterületen, tömegközlekedésben, boltokban továbbra is kötelező a maszk viselése és a gyülekezési tilalom is érvényben marad.

Az iskolai délutáni foglalkozásokról, nyári táborokról május közepén tudnak pontos információt adni, de szeretnék, ha ezek engedélyezhetők legyenek.

A BTK-t módosítani fogják azért, hogy ne éljenek vissza az igazolványokkal. A közokirat-hamisítások közé bekerül az oltási igazolvány is minősített esetként, így a védettségi igazolvánnyal visszaélőt büntetni fogják. Emellett a szolgáltatót is büntetik, ha nem ellenőrzi az igazolványt: azonnali és súlyos pénzbírságot kaphat, mely 100 ezer forinttól 1 millióig terjed. Ha pedig valamelyik szolgáltató szándékosan figyelmen kívül hagyja, akár 1 évre is bezárhatják.

Az oltási igazolvány ellenőrizhető az egészségügyi szolgáltatási térben. Aki nem kapta meg az igazolványt, a [email protected] e-mail címen, valamint ügyfélkapuval a magyarorszag.hu oldalon lehet jelezni.

18.kerulet.ittlakunk.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here