5.1 C
Budapest
kedd, december 6, 2022
HomeGazdaságKőolajat talált a Mol Vecsés közelében

Kőolajat talált a Mol Vecsés közelében

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen, írja a Portfolió. Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A Mol júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni. A kutat november 11-én állították termelésbe, az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

 

 

 

 

 

„Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az ország energiafüggőségét, ezért is nagy öröm számunkra ez a kutatási siker. A jelenleg termelés alatt álló készletek folyamatosan kimerülnek, ez egy természetes folyamat része. … Ezekben az években jelentős sikereket értünk el a hazai kutatásban, például több sekély mélységű gázmezőt találtunk és állítottunk termelésbe. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a Mol további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására” – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

 

telex.hu

 

 

Népszerű