19.1 C
Budapest
kedd, szeptember 26, 2023
HomeKatasztrófa 18Kispesten hallottuk: fontos felhívás a szakrendelésekről és az oltás fontosságáról

Kispesten hallottuk: fontos felhívás a szakrendelésekről és az oltás fontosságáról

Tisztelt Kispesti Lakosok!

Kedves Betegeink!

Tájékoztatom Önöket, hogy a járványhelyzet jelen, közismerten kritikus időszakában bizonyos korlátozások léptek életbe intézetünkben, a korábbi közlés szerint.

– Valamennyi szakrendelés elérhető a mára már jól bejáratott lehetőségek (telefon, e-mail) valamelyikén.
– Amennyiben a szakorvos személyes találkozást tart szakmailag indokoltnak, akkor rögzített időpontban a vizsgálat megvalósul.

Kérem, hogy fogadják el az egyéb csoportos megjelenéssel járó szolgáltatásunk szüneteltetését, illetve a régóta fennálló, életet semmiképp nem veszélyeztető panaszuk esetén a korlátozást, az Önök és Munkatársaink védelme érdekében!

– Az országos lezárás pozitív haszna várhatóan április elején mutatkozhat meg. Az is lehetséges, hogy további intézkedések, illetve a meglevő korlátozások meghosszabbítása válik szükségessé. Az egyéni pszichológiai és társadalmi negatív kihatások ellenére az oltás mellett ez képezi a védekezés hatékony eszközét. Az a tény, hogy jelenleg a fiatalabb korcsoport is érintett a nagyszámú kórházi ellátást igénylő körben, jelzi, hogy az idősebbek átoltottsága már véd a súlyos megbetegedéstől.

– Amennyiben igazolt PCR pozitív fertőzés zajlik otthonában, akkor a szövődmények elkerülése érdekében minél előbb célszerű szedni a háziorvosa által felírható Favipiravirt. Problémát jelenthet, hogy a háziorvos által kirendelt tesztelő brigád (Mentőszolgálat) esetleg napokig nem érkezik meg. Emiatt ismertetek egy lehetőséget! Háziorvosi beutalóval a Ferihegy I.sz. Terminál parkolójában álló szűrőbuszban megtörténik ingyenesen a tesztelés, hétköznapokon.

– Kérem, ne bizonytalanítsák el Önöket a közelmúltban szárnyra kapott negatív hírek az Astra Zeneca oltóanyaggal kapcsolatban! Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja az oltás és szövődmények (jelesül: a vérrögképződés) közötti összefüggést, amit az eddigi eredmények nem igazolnak. Ez a betegség oltás nélkül is megjelenik a népességben, ilyen arányban.

Az eddig beoltott 17 millió eset közül 44 esetnél fordult elő a vérrögképződés, és nem igazolt a jelen vizsgálati statusban az összefüggés. Semmi nem akkora kockázat, mint a koronavírus-fertőződés, hisz az új variáns (az esetek 90 százalékáért felelős brit variáns) sokkal fertőzőbb, mint a korábbi.

Egész családok kerülhetnek kórházba, ami az első hullámban nem volt jellemző. Még ha nem is kerül kórházi ellátásra sor, ma már ismert az elhúzódó COVID-szindróma a maga tartós tüneteivel (fáradékonyság, izomgyengeség, koncentrációs zavar, stb.).

– Célunk legyen tehát a fertőzés elkerülése, és ennek érdekében a felkínált oltás elfogadása.

Egyelőre lista szerint történik az oltás, háziorvosi körben. Háziorvosa tudja a legjobban, hogy Önnek mire van szüksége, hisz ismeri a betegségét, gyógyszerelését. Bízzon abban, hogy a megfelelő vakcina beadására keresi fel Önt!

Az intézeti oltópont vélhetően a tömeges oltás elindulásakor kezdhet működni. Egyelőre nem kaptunk erre utasítást, és nincs oltóanyagunk.

Kérem Önöket, hogy lássák be az oltás fontosságát, és pozitív szándékukkal segítsék elő, hogy visszatérhessen a megszokott életünk!

Dr. Kumin Marianna
főigazgató-főorvos

 

 

(uj.kispest.hu)

Népszerű