0.7 C
Budapest
szombat, december 9, 2023
HomeGazdaságKispest nagyon szenved - Kormányzati egyeztetés: Kispesten a túlélés a cél

Kispest nagyon szenved – Kormányzati egyeztetés: Kispesten a túlélés a cél

Gajda Péter polgármester kedden online megbeszélést tartott a járvány miatti bevételkiesés kompenzálásról Fürjes Balázs államtitkárral.

Az egyeztetésen Gajda Péter az előzetesen elküldött adatokon túl elmondta, hogy örül annak, hogy a kormány érti, hogy mind kerületi adottságokban, mind lehetőségekben, mind pedig bevétel-kiadás oldalon jelentős különbségek vannak az önkormányzatok között.

 

„Sajnos most is be kellett mutatom, hogy a kerület adottsága olyan, hogy az elmúlt évek szigorú takarékoskodása ellenére is súlyos problémát okozott idén a vírus és a kormányzat megszorító csomagja Kispesten. Itt nem a mi bénaságunkon, akaratunkon múlik a forráshiány, hanem mert nincs jelentős adóbefizetőnk, hiszen nincs sem repterünk, vagy gyógyszer- és sörgyárunk, mint a szomszédainknak, kiadási oldalon van viszont majd száz fenntartandó intézményi épületünk, jelentős közterületi park, utca, járda, támogatandó ember. A korábbi 13 milliárdhoz képest az elvonások miatt most majd 3 milliárddal kell kevesebből gazdálkodnunk” – írta a polgármester közösségi oldalán.

Gajda Péter kiemelte: nem arról van szó, hogy a tartalékainkból ezt finanszírozni tudjuk, vagy, hogy fejlesztéseket kell leállítani, hanem a mindennapi működés kerülhet veszélybe. Azok a szolgáltatások, melyeket joggal várnak el a Kispestiek. Hogy például működjenek az óvodák, bölcsődék, legyen karbantartott járda, út, közterület, közpark. Fenn tudjuk tartani a helyi közbiztonsági erőket, tudjuk fizetni a szociális támogatásokat.

„Mi most nem lovas szoborra kérjük a kompenzációt, hanem a kispestiek mindennapi életéhez. A kerületi vállalkozásoknak is csak akkor tudunk további segítséget adni, ha a kormány vissza ad valamennyit abból, amit elvett” – fogalmazott a polgármester.

Az egyeztetésről Gajda Péter elmondta; „Úgy láttam, az államtitkár megértette helyzetünket. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az áprilisi kormányülés elé kerül az összes budapesti kerület ügye és valamikor májusban születhet döntés az esetleges kompenzációról.” Kispest jelenleg már folyószámla hitelből él. Csak reméljük, a túléljük addig, amíg megszületik a döntés – tette hozzá Gajda Péter.

19.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű