Home Közösségek Kincskeresés a Lőrinci Piacon

Kincskeresés a Lőrinci Piacon

0
Kincskeresés a Lőrinci Piacon

Hétvégén a lőrinci piacon jártunk, amit egyszerűen imádunk. Nemcsak a hangulata miatt, hanem azért is, mert néhány árust régóta ismerünk, tudjuk, milyen finomságot hol lehet kapni, és nem utolsó sorban szeretjük így indítani a reggelünket, helyi közegben. 😊

Azt például tudtátok, hogy Lőrincen már a II. világháborút megelőzően működött piac? Akkor, a mai Kossuth téren, majd a Szavas Csárda téren volt piac és vásár. Abban az időben a Szemere-telepnek, Erzsébet-telepnek és a Ganz-telepnek is volt külön-külön heti piaca. Dr. Dora József kerületi tisztiorvos tett először lépéseket arra vonatkozólag, hogy a piactér aszfaltburkolattal legyen ellátva.

A városvezetés 1940-ben döntött arról, hogy 60.000 pengő ráfordítással, aszfaltozott piacteret alakít ki az Üllői út mellett, közel a városházához. Az új, aszfaltozott piactér vásárcsarnok felépítményt is kapott, melyben lehetővé vált a fedett árusítás. A vásárcsarnokban a termelőszövetkezetek árudái mellett őstermelő elárusító helyek is nyílhattak.

Az új évezred kezdetén már bizonyosságot nyert, hogy a hetvenes években lebontott Tégla és Terracotta Gyár területén, a Thököly utca – Haladás utca – Üllői út által határolt területen, új városközpont kerül kialakításra. Az új piac építését az önkormányzat megbízásából saját társasága, a Dél-Pesti Regionális és Fejlesztési Rt. koordinálta.

Az alapkőletételre 2000. szeptember 2-án került sor. Az eseményen jelen volt többek között Mester László polgármester és Szikszai László, a befektető holding ügyvezető-igazgatója. Az építkezés, több éves csúszással, 2003. tavaszán fejeződött be. 2003. március 14-e és március 22-e között a vásárlók még két, a régi és az új vásárcsarnok között választhattak. Az Üllői úti piac bezárásával egy jelentős fejezet zárult le a kerület életében, de egyúttal egy még jelentősebb kezdődött el.

(forrás: ittlakunk.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here