Home Tech Kína durván beelőz! Májusban landolhat a Marson a kínaiak szondája

Kína durván beelőz! Májusban landolhat a Marson a kínaiak szondája

0
Kína durván beelőz! Májusban landolhat a Marson a kínaiak szondája

Júliusban indították útjára, azóta több mint 400 millió kilométert tett meg, májusban pedig landolhat a Mars fedélzetén a kínaiak űrszondája.

130 millió kilométerre van a Földtől, 8 millió kilométerre pedig a Marstól a Tienven–1 űrszonda – jelentette be a kínai nemzeti űrhivatal (CNSA) vasárnap. A hivatal közleménye szerint az űrszonda egy Mars-járót is visz magával.

Az űrszonda 2020. júliusi indulása óta több felvételt is készített a Földről és a Holdról, útja során pedig háromszor kellett pályáját módosítani.

A CNSA hozzátette, hogy mielőtt Mars körüli pályára állna, le fogják lassítani a szondát. Küldetésük célja a vörös bolygó felszínének tanulmányozása a Mars-járóval. A Mars-járó az előzetes tervek szerint a szondán keresztül kommunikál majd a Földdel.

A CNSA előzetes landolási területet nem határozott meg a bolygón. A szonda Mars körüli pályára fog állni, és nagy felbontású kamerákkal pásztázza majd a felszínt, hogy megtalálja az ideális helyet a leszálláshoz. Ez a folyamat feltehetően két-három hónapig tart majd, így a landolás csak májusra várható.

 

(hvg.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here