21.2 C
Budapest
szerda, szeptember 27, 2023
HomeKözösségekKi volt Bókay Árpád? - Érdekességek a Bókay-kert névadójáról

Ki volt Bókay Árpád? – Érdekességek a Bókay-kert névadójáról

Bókay Árpád nemcsak a Bókay-kert és a Bókay Árpád Általános Iskola névadója, de valóban sokat tett Pestszentlőrinc fejlesztéséért. Ki volt ő? Hogyan kapcsolódott élete a kerülethez?

1856-ban született dr. Bókay Jánosnak, a Stefánia Gyermekkórház alapítóigazgatójának fiaként. A gyógyszertan tudományának professzoraként vált ismertté. Orvos-családban nevelkedett, ahol mindenki a hivatásában elismert szakember volt. Bókay fiatalon már fontos feladatokat látott el a klinikán, emellett állandóan tanult, képezte magát. Huszonévesen már professzori titulussal büszkélkedhetett, és mint elismert orvos, megkapta tanári kinevezését is Kolozsvárra, a gyógyszertani és általános kórtani tanszékre.

Később feleségével, a fiatal Deák Szidóniával költöztek be Lőrincre, akinek családja birtokokkal rendelkezett a kerületben. Gondosan tervezett kertjük tele volt növényritkaságokkal, mely kiválóan alkalmas volt arra, hogy művelt emberek találkozó helye lehessen. Birtokán parcellázásba kezdett, meghirdette az 1000 ház akciót, így nemsokára kezdett körülrajzolódni a Kossuth és a Batthyány utca.
Mivel Herrich Károly kedvelte vejét, szívesen bízta rá nemcsak leányát, hanem terveit is. Nem is kellett csalódnia, mivel halála után Bókay Árpád folytatta a parcellázást, sok családnak biztosított helyet a családi ház felépítéséhez.

Míg az ifjú Bókay Árpád Herrich Szidóniához hosszú, kietlen szántóföldeken keresztül érhetett el Lőrincre, a századfordulóhoz közeledve Kispest- Szent – Lőrinc település óriási fejlődésnek indult. Sorra alakultak a gyárak, üzemek, helyiérdekű vasút épült, mellyel könnyebben meg lehetett közelíteni Pestet. Növekedett a lakosság száma, ezért Lőrinc törekedett a Kispesttől való elszakadásra. 1900 júliusában a lőrinci tekintélyes polgárok elhatározták, hogy iskolát építenek Szentlőrinc lakói számára. Dr. Bókay Árpád 1901-ben ajánlotta fel az iskola építéséhez szükséges telket, ezt követően pedig egy másikat, templom építése céljából. A Bókay Árpád Általános iskola a Baumgartner – Herczeg cég tervei alapján nagyon hamar megépült, és 1902 szeptemberében megindulhatott a tanítás. A település első iskolája 1910-ben már kiszolgálta az akkori nagyközség 782 lakóházában élő 7824 lakost. 1908-tól az önálló község előkelőségei lelkesen fejlesztették az iskolát.

A család így lett tehát meghatározója kerületünk életének. Segítettek, ahol tudtak, tisztelet, hála övezte őket. Bókay Árpád és Herrich Szidónia házasságából négy gyermek született: Zoltán, Nadine, Judit és Árpád. Dr. Bókay Árpád 1919-ben bekövetkezett halála után özvegye nem hagyta el többé a kúriát. A történelem viharai között is megtartották a családi fészket egészen Szidónia haláláig, 1947-ig. Ekkor végül is Árpád a család nevében „bérleti szerződés”-t kötött, évi jelképes 1 forintért a lőrinci ifjúság rendelkezésére bocsátotta a házat és a parkot.

(forrás: bókay.hu; wikipedia.hu)

Népszerű