Karácsonyi receptek – szegedi (szögedi) halászlé

0

Nemrég megosztottuk veletek az egyik Nagyi bajai halászlé receptjét. Mit szóltok, ha most folytatjuk a sort a szegedivel (szögedivel)? Ti melyikre voksoltok inkább?

ELKÉSZÍTÉS

  1. A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a félfőre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2 – 2,5 órán keresztül főzzük.
  2. A megmaradt halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
  3. Ha az alaplevünk elkészült, akkor átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a husi, és ez fogja tartalmassá tenni az alaplevünket.
  4. Ha megvagyunk az alaplével akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, Ezt követően 10 percig főzzük. Amennyiben volt belsőség a halakban akkor azt most hozzáadjuk, még 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.
  5. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret vagy kalácsot tálalunk hozzá.

    HOZZÁVALÓK

    • 1.5kg ponty
    • 1dl olaj
    • 4fej vöröshagyma
    • 3ek pirospaprika
    • 1tk erős pirospaprika
    • 2db paradicsom
    • 2db zöldpaprika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here