Karácsonyi desszertek – 2. rész – Zserbó! :)

0

Mivel is folytathatnánk a sort, mint mindannyiunk nagy kedvencével, a zserbóval! Előtte azonban egy kérdés: diós vagy mákos? 🙂

Mi most kiindulunk a dióból.

ELKÉSZÍTÉS
  1. A diót összekeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral.
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a t, és jól összedolgozzuk.
  3. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk. Az első részt kinyújtjuk, és kibéleljük vele a 24×38 cm-es tepsit. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, majd rászórjuk a cukros dió felét. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözünk rummal, és rászórjuk a dió másik felét. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, és villával megszurkáljuk.
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt világosbarnára sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a süteményre kenjük. Megvárjuk, amíg megszárad, majd felszeleteljük.
HOZZÁVALÓK
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg baracklekvár
  • 2 ek rum
  • A tésztához:
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek tejföl
  • A mázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 tk étolaj