12.7 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeMizu veletekÍgy kapták meg jól megérdemelt kitüntetésüket a sporttörténelmet író olimpikonjaink

Így kapták meg jól megérdemelt kitüntetésüket a sporttörténelmet író olimpikonjaink

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az Országház Kupolacsarnokában köszöntötte a tokiói olimpia, valamint paralimpia magyar érmeseit. A legmagasabb állami kitüntetést az immár hatszoros olimpiai aranyérmes Kozák Danuta, valamint a háromszoros aranyérmes Szilágyi Áron kapta. Csak akkor maradhatunk meg és lehetünk sikeresek, ha győzünk, ez a törvény. A folyamatos túlélés küzdelmére kényszerített bennünket a történelem – emelte ki köszöntőbeszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Milák Kristóf nyolc perccel tíz óra után foglalt helyet a kupolateremben. Talán Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is rá várt. Miután ugyanis az olimpiai bajnok úszó helyet foglalt, megkezdődött a ceremónia. Szilágyi Áron és Bodonyi Dóra nélkül, a tokiói olimpia magyar aranyérmesei közül csupán ők ketten hiányoztak, mindketten külföldön tartózkodnak.

Orbán Viktor mondott köszöntőbeszédet. Először is köszönetet mondott a bajnokoknak, az olimpiai és paralimpiai érmeseknek, valamint felkészítőiknek, családtagjaiknak, mindazoknak, akik segítették őket áldozatos munkájukban.

A miniszterelnök felidézte a bajnok szó jelentését, mondván, a magyar nyelv a bajnok szóval fején találja a szöget, hiszen eredetileg harcost jelent, olyan vitézekre használták, akik bátran léptek sorompóba, a győztes harcosoknak járt ez a megszólítás.

– Sportolóink mindannyiunkat büszkévé tesznek, megmutatják, milyen jó érzés magyarnak lenni – idézte fel az olimpia hangulatát. Majd megjegyezte, Magyarország nagyon sok szakágban – szám szerint tíz sportágban – szerzett érmet az olimpián, de mi, magyarok valahogy mégis jobban kedveljük a hagyományos sportágakat.

Jobban szeretjük, ha a nők női, a férfiak pedig férfi számokban versenyeznek – jegyezte meg a miniszterelnök, majd említést téve a manapság divatos térdelésről és egyéb aktusokról hozzátette, nem jó, ha a teljesítménynek járó figyelem és tisztelet helyét más foglalja el.

Azzal folytatta a gondolatait, hogy a történelem bennünket, magyarokat a folyamatos túlélés küzdelmére kényszerített, s ebben a feladatban kiváló sportolók mutatnak példát.

Kiemelte, hogy az egy főre jutó aranyérmek számát tekintve – immár Finnországot megelőzve – Magyarország az olimpiatörténet legeredményesebb nemzete Európában, az egész világon pedig a második.

(Nem tért ki rá, a rangsort Bahama vezeti.). Ezzel összefüggésben rávilágított, az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad, mert nemzetek nélkül nincs olimpia, az olimpián a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és az ő nemzetének himnuszát játsszák.

A miniszterelnök arról is beszélt, a sokoldalúság nemzeti karakterünk, hiszen a tíz legösszetettebb gazdaság közé tartozunk a világon.

Különösen nagyra becsüljük sportolóinkat, mert olyan országunk van, amelyet megfosztottak a természeti erőforrásai döntő hányadától, így mindenünk, amink van, egyéni teljesítmény és munka eredménye. Csak akkor maradhatunk meg és lehetünk sikeresek, ha győzünk, ez a törvény

– emelte ki.

A miniszterelnök a sport legnagyobb értékének azt nevezte, hogy képes kihozni a legjobbat az emberből, és a sportolók küldetése, hogy a legkiválóbbak legyenek, ezzel pedig bennünket is nagyobb teljesítményre késztethessenek, hogy a kényelmes középszerűség kísértése ne uralkodjon el rajtunk. Különleges tisztelet jár a bajnokoknak, ők ma is a nemzet legkiválóbb tulajdonságait testesítik meg. Köszönet érte – ezzel a gondolattal zárta a beszédét a miniszterelnök, s sportról szólva különösen helytállóan, szokás szerint hozzátette: – Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Ezután következett a kitüntetések átadása. Valamennyi magyar olimpiai és paralimpiai érmes kapott elismerést, a legmagasabb rangú kitüntetést az immár hatszoros olimpiai bajnok kajakozó Kozák Danuta vehette át Áder János köztársasági elnöktől, valamint Orbán Viktor miniszterelnöktől. Ugyanezt az elismerést kapta Szilágyi Áron is, aki a kitüntetést későbbi időpontban veheti át.

(magyarnemzet.hu)

Népszerű