Húsvéti receptek – 2. rész – Húsvéti sonka

0
Húsvéti receptek rovatunkban az elmaradhatatlan húsvéti sonka következik!HOZZÁVALÓK

  • 2dkg sonka
  • 2fej vöröshagyma
  • 5gerezd fokhagyma
  • 1kvk bors
  • köménymag (ízlés szerint)
  • 2db babérlevél
  • 2dl száraz fehérbor

ELKÉSZÍTÉS

  1. sonkát előző este beáztatjuk. Másnap tiszta vízben feltesszük a főni. Hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a bort.
  2. Forrástól számítva kb. 2-2,5 órát lefedve főzzük csendesen (ahány kg a sonka, annyi óra a főzés idő). Általában a kisüzemi sonkáknak elég ez az idő, de hústűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e kellőképpen a hús.
  3. Ha puhának találjuk, félretesszük és hagyjuk a saját levében teljesen kihűlni. A kihűlt sonkát kiemeljük, megtörölgetjük, alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük – legalább fél napot érdemes hagyni a teljes dermedéshez, kifagyáshoz. A kötöző anyagot (ha volt rajta) a szeletelés előtt fejtsük le róla.
  4. A sonkaléből annyi levet veszünk ki, amennyiben a főzni való tojások megfőnek. Fontos, hogy a tojásokat hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni, és csak így tegyük a sonkalébe, máskülönben könnyen megrepedhet a héjuk.
  5. A maradék sonkalevet leszűrve a hűtőben üvegben tárolhatjuk további felhasználásig, bableveshez, káposztaételhez, sonkaleves készítéséhez is kiváló.