15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeGazdaságHoppá! Új pénzt vezettek be Hajdunánáson a forint mellett és évek óta...

Hoppá! Új pénzt vezettek be Hajdunánáson a forint mellett és évek óta használják

A forinttal párhuzamosan használatos helyi valuták a vidéki települések eszközei a lokális gazdaság élénkítésére, a pénz helyben tartására és a munkahelyek megtartására. Napjaink talán legsikeresebb példája erre a Hajdúnánásból induló Bocskai Korona (BK). A BK működéséről, hátteréről és használatáról Szólláth Tibort, Hajdúnánás polgármesterét kérdezte a Napi.hu.

 

 

– Mikor került forgalomba a Bocskai Korona és hol lehet vele fizetni?

– A Bocskai Korona, mint helyi fizetőeszköz 2012-ben került először forgalomba Hajdúnánáson. Mivel minden címlet lejárati dátummal ellátott, így már a következő sorozat is elkészülhetett. A címletek közötti átfutási idő – amíg cserélődnek, visszaváltódnak – egy év, ezt törvény írja elő a számunkra. A jelenleg forgalomban lévő címletek 2021. december 31-ig vannak jelen, valamint a törvényi előírásnak megfelelően 2022. december 31-ig visszaválthatóak.

Az első szériához képest a második széria címletei abban változtak, hogy csatlakozott 2016-ban a kezdeményezéshez három másik település is: Balmazújváros, Vámospércs és Hajdúhadház. A címleteken, mind az előlapon, mind a hátlapon megtalálhatóak a polgármesterek aláírásai, valamint egy-egy városhoz fűződő jelkép.

Hajdúnánáson megközelítőleg 120 elfogadóhely van jelenleg, de pontos adat nem áll rendelkezésünkre, mivel nem minden elfogadóhely szerződött le a céggel. A csatlakozott településeket együttesen nézve az elfogadóhelyek száma meghaladja a 200-at.

– Milyen előnyökkel jár a használata a városok és a lakosok számára?

– A Bocskai Koronát, mint helyi fizetőeszközt gazdasági céllal hozták létre. Fontos szerepet szánunk neki a gazdaság élénkítésében, a pénz helyben tartásában, munkahelyek megtartásban. A célját el is érte, hiszen az elfogadóhelyek helyben vannak jelen, helyben lehet a pénzt elkölteni és nem áramlik ki a városból.

Használata során a vásárlók számos helyen kedvezményt is kapnak. A kedvezmény mértékét minden esetben az elfogadóhely dönti el, nincs erre szabály, hogy mekkora az a kedvezmény, amit adni „kell”. Jelenleg a gyakorlat azt mutatja, hogy 2 százaléktól egészen 20 százalékig terjed a kedvezmények mértéke.

 

 

 

– Kik és hogyan juthatnak a koronához?

– Bocskai Koronához váltás ellenében bárki hozzájuthat. Minden bankó forintfedezettel rendelkezik, így a váltás is egy az egyben történik, tehát 500 Bocskai Korona 500 forintot ér. A váltási szándékát bárki jelezheti közvetlenül a Hajdúnánási Holding Zrt.-nek, de vannak a városban kiváltó pontjaink is, ahol a váltás azonnal megoldható. Ilyenek például Hajdúnánás Város Önkormányzata, a Sebestyén Cukrászda, vagy a Teleház.

Hajdúnánás Önkormányzata a bónuszokat, jutalmakat Bocskai Koronában fizeti, ezzel is ösztönözve a helyi gazdaságot. Egyre több vállalkozás csatlakozik a kezdeményezéshez, felismerve gazdaságélénkítő szerepét, részben vagy egészben ők is adnak Bocskai Koronát a dolgozóik részére.

– Beszéljünk most a valuta hátteréről: milyen engedélyek szükségesek a BK kiadásához, mekkora költséggel jár ez és ki a hivatalos kibocsátó?

– A hivatalos kibocsátó a Hajdúnánási Holding Zrt, a pénzkibocsátás költsége viszont üzleti titok. Jelentéssel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felé tartozunk havi szinten, mely mindig az adott hó forgalmát mutatja. Működésünket is az MNB ellenőrzi és engedélyezi.

– Mekkora értékben bocsátottak ki eddig saját bankót, és mennyi van jelenleg forgalomban?

– A kibocsátás a forgalomhoz kötött. Az átlagos havi forgalom 20-30 millió forint értékű. Az ereje a körforgásban van, hiszen a „vásárlási lánc” összesen 1,5-2 milliárd forint forgalmat képes generálni. A törvényi követelményeknek eleget téve minden év december 31-el közzé tesszük az akkori állást. Ezt megtekinthető a www.bocskaikorona.hu oldalunkon. A kezdetektől egészen napjainkig rendelkezésére állnak az adatok. Ott megtalálhatóak a címleteket, illetve egy rövid tájékoztató, valamint érdekességeket is a koronáról.

– Visszatérnék kicsit a körforgásra: mi történik a BK-val azután, hogy valaki fizetett vele egy elfogadóhelyen? A Bocskai Koronát ezután az önkormányzat forintra váltja a cégeknek, esetleg ők is vásárolnak vele?

– A Hajdúnánási Holding Zrt. mint kibocsátóhoz érkezik a megkeresés a kiváltás szándékáról. A kiváltást bárki kezdeményezheti, legyen az önkormányzat, vállalat, vállalkozás vagy magánszemély – sőt akár gyűjtő, hiszen nagyon keresett a gyűjtők körében is a helyi fizetőeszköz, így mára már jelen vagyunk az egész világon és hírünket viszi a Bocskai Korona.

Ön az önkormányzatot említette. Maradhatunk ennél a példánál, megpróbálom szemléltetni a körforgást. A helyi fizetőeszköz létrehozásának kezdeményezője, mozgatórugója az önkormányzat. Így, ha az önkormányzat jelzi kiváltási szándékát, az összeg a rendelkezésére áll, annak fedezetének megfizetése után. Ez minden esetben így működik, bármely szereplő vált ki BK-t. A magánszemély, aki megkapja, elkölti, és a vállalkozás, ahol elköltötte szintén elköltheti a nála felgyülemlett BK-t, hiszen nem szükségszerű annak visszaváltása. Ez a szép ebben, hogy egymás között is levásárolható, hiszen egyik vállalkozásnak szüksége lehet a másik által megtermelt termékekre vagy szolgáltatásokra. A visszaváltási díj pedig ösztönzi a körforgás fenntartását.

 

 

– Akkor ha jól értem a korona visszaváltásából és a vissza nem váltásából is származhat profitja az önkormányzatnak?

– A Bácskai Korona kibocsátója a Hajdúnánási Holding Zrt., mely egy önkormányzati fenntartású cég, de ettől függetlenül a munka a társaságnál folyik. A bevétel is itt keletkezik. A korona visszaváltása is a holdingnál történik. Az elfogadóhelyi szerződés részét képezi egy kondíciós lista, ahol a levonások mértéke szerepel. Megkülönböztetünk kedvezményt adó, illetve nem adó partnereket, valamint magánszemélyeket, és ez alapján állapítjuk meg a levonás mértékét.

 

(napi.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Népszerű