Elképesztő siker! Új magyar műhold indul útnak – Videó

0

Hosszúra nyúlt szünet után, két hónapon belül jöhet a fellövés.

Évekkel ezelőtt mi is beszámoltunk az első magyar fejlesztés, a Masat-1, karrierjéről, amely 2015-ben ért véget. Ezt tavaly követte a sorban a SMOG-P, most pedig saját útjára készül a harmadik változat, amelynek rajtja hosszabb ideje húzódik. Erre két hónapon belül sor kerülhet, így újabb magyar vándor indulhat az űrbe.

Az úgynevezett zsebműholdak terén a BME ezen évek során már komoly tapasztalatra tett szert, erre építenek most, a SMOG-1 esetében. Az oktatók és hallgatók bevonásával kifejlesztett új példány a tervek szerint március 22-én indul majd el, mégpedig Bajkonurból, az orosz Szojuz/Fregat rakéta segítségével. A fejlesztés mérete és felépítése megegyezik közvetlen elődjével, így egy újabb 5x5x5 cm-es eszköz startolhat el, aminek tervezett pályája 550-600 km magasságú, 97 fokos dőlésszögű, napszinkron elrendezésű lesz. A cél az emberiség által keltett elektromágneses szennyezettség (elektroszmog) vizsgálata, de emellett egy további műszert is elhelyeznek a műholdon, amely a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását méri fel. Amennyiben összejön a start és minden gond nélkül zajlik le, akár 18-25 éven keresztül figyelhetjük majd a fejleményeket, tehát a korábbiaknál jóval hosszabb küldetésről van szó.

A fellövés előtt, még tavaly szeptemberben, Rómába szállították át a PocketQube-ot, amire azért volt szükség, mert a magyar eszköz az olasz UNISAT-7 műholdon kap majd helyet, annak fedélzetéről indul majd saját útjára, mégpedig az argentin eredetű DIY Satellite társaságában. A spektrum analizátor révén döntően a 700-960 MHz közötti sávban vizsgálódnak majd, a pontosság kedvéért azonban az élettartam kapcsán megjegyzik, hogy az űrminősítéssel nem rendelkező berendezések optimális esetben is csak néhány évig üzemelnek majd, ezt követően pedig további 10-15 évig űrszemétnek lesz minősíthető a zsebműhold, bár itt további komponensek révén 5-8 év alatt fokozatosan csökkentik majd a sebességet, hogy a fejlesztés végül a sűrűbb légkörbe térjen vissza és ott égjen el.

Március második felére a BME E épületén lévő, 3 m-es reflektorú antenna teljes felújítása is lezajlik, így a halasztások időszakát is hasznosan töltik majd.

 

(sg.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here