21 C
Budapest
péntek, április 12, 2024
HomeKultúraHoppá! Hatalmas siker az Omega legújabb lemeze

Hoppá! Hatalmas siker az Omega legújabb lemeze

Három hete jelent meg az Omega Testamentum című lemeze, amelyen újra kiadták a 40 évvel ezelőtt írt, A Látogató című rövid dalt. A dal új verziójához készített, homokanimációs videóklip először az Origón látható. 

Az Omega tavasszal tervezte megjelentetni legújabb, Testamentum című albumát, azonban a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért eltolták a megjelenést. Így késő ősszel, egész pontosan három héttel ezelőtt jelent meg az album CD-n, és annyit már lehet, tudni, hogy ennyi idő alatt tripla platina lett a lemez, ami 12 ezer eladott példányt jelent. Ezzel a Testamentum már biztosan a 2020-as év legsikeresebb magyar zenei CD-je. Az első tervek szerint 15 ezer példányt adtak volna ki, de látva a rajongók érdeklődését, újabb 15 ezer CD-t tesznek elérhetővé. A lemezeket a MOL-kutakon lehet beszerezni, és december 17-étől újra feltöltik a polcokat, ugyanis sok helyen már elkapkodták az CD-ket.

 

Az érdeklődés nem meglepő, hiszen utoljára 14 évvel ezelőtt jelent meg az Omegának stúdióalbuma, az volt a 2006-os Égi jel: Omega. A Testamentum dalai már jó pár éve készülnek, formálódnak, illetve Kóbor János kiválasztott néhány régebbi Omega-dalt is, amik szintén a lemezre kerültek. Ilyen például A Látogató, amely az 1981-es, Omega X: Az arc sorlemezén jött ki. Amúgy a Testamentum-hoz kiválasztott korábbi dalokat Kóbor Jánosék természetesen újra rögzítették, és A Látogató című rövid, de annál tartalmasabb szerzeményhez videóklipet is készítettek. A látványos homokanimációját Papp Norbert készítette

 

 

Az együttes azért választotta ezt a dalt a kliphez, mert leginkább ez képes önmagában összesűríteni a teljes album koncepcióját. Természetesen az sem volt közömbös a választásban, hogy az Omega, Magyarország legrégebben működő zenekara november végén elveszítette alapítóját, Benkő Lászlót, valamint a korábban már kilépett, mégis nagyon meghatározó zeneszerző-basszusgitárosát, Mihály Tamást. A Látogató pedig a múló időről, az értünk egyszer majd eljövő halálról szól.

A korábbi dalok közül egy olyan is felkerült a Testamentum-ra, amely a maga idejében nem jelenhetett meg a cenzúra miatt. Kóbor János erről korábban azt mondta, „az egyik dal esetében az eredeti, eddig nem publikált dalszöveget használtuk. Ez a 200 évvel az utolsó háború után, ami eredetileg Hangyanép volt, de Sülyi Péter szövegét 1971-ben nem engedte át a cenzúra, így írt egy másikat, ami szintén elég jó lett.”

 

 

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hol állnak meg a Testamentum CD-s példányszámai, de az már biztos, hogy – a tervek szerint – 2021 első felében megjelenik az album vinyl verziója. A CD teljes anyaga, valamint három ráadás dal kerül majd erre a dupla hanglemezre. Egyébként Kóbor János eredeti ötlete szerint kizárólag vinyl formátumban adták volna ki a Testamentum-ot, de úgy néz ki, jól sült el a CD-s megoldás, és valószínűleg hasonló fogadtatása lesz a valamivel különlegesebb hanglemeznek is.

 

(origo.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal!

Népszerű