Három-öt aranyérmet remél a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

0
Tokió, 2021. augusztus 22. Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó az olimpiai faluban két nappal a tokiói paralimpiai játékok kezdete előtt, 2021. augusztus 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek magyar sportolók a kedden kezdődő tokiói paralimpián, melyen lesz olyan nap, amikor akár 12 számban is lehet magyar döntős. Legalább tizenöt érmet, benne három-öt aranyat vár a Tokióban versenyző csapattól Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. A magyar csapat a legutóbbi paralimpiáról egy arannyal, valamint nyolc ezüsttel és kilenc bronzzal tért haza Rio de Janeiróból.

A felkészülésről, a várakozásokról, a Covid-helyzet okozta nehézségekről nyilatkozva még az elutazás előtt az mondta az MTI-nek, hogy nemzetközi összevetésben közepes méretű, de erős a magyar csapat, amellyel szemben komolyak az elvárások a helyezések és az érmek tekintetében.

“Harminchét sportolónk és Nagy Gergely személyében egy guide-unk van, aki szintén sportolói státusban van, tehát összesen harmincnyolcan szerepelnek Tokióban – utalt arra, hogy Ocelka Róbert látássérült kerékpárost Nagy Gergely segíti a versenyében. – Őszinte leszek, azt gondoltam, hogy ennél egy picit többet el tudunk érni”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy bár sok minden történt az elmúlt időszakban, ő nem akar mindent a járványra, a vírusra, a versenynélküliségre fogni.

Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó az olimpiai faluban két nappal a tokiói paralimpiai játékok kezdete előtt, 2021. augusztus 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

“Büszke vagyok erre, jól is állunk, nincsen baj, de azt hittem, hogy talán ennél egy picit többen leszünk. De majd pótoljuk az eredményességgel” – ígérte.

A magyarok tíz sportágban lesznek érdekeltek

(asztalitenisz, atlétika, erőemelés, íjászat, kajak-kenu, kerekesszékes vívás, kerékpár, sportlövészet, triatlon és úszás)

Az olimpia és vele együtt a paralimpia egyéves elhalasztását illetően úgy fogalmazott, szerinte ez alapvetően kétféleképpen okozott nehézséget.

“Egyrészt nem voltak versenyek, ezért nem tudtuk felmérni, mi van a vetélytársakkal. Nemcsak nemzetközi, hanem hazai versenyek sem voltak a világ legtöbb országában, ahonnan azért eredményeket lehetett volna látni. Így egy kicsit vakrepülés, hogy pontosan mit is tudnak az ellenfelek, a vetélytársak. Ezt láttuk az olimpián is, hogy egy csomó sportágban nem lehetett tudni, egészen pontosan mi is a helyzet. A másik, ami szerintem megnehezíti a dolgot, az az, hogy a nemzetközi doppingellenőrzések korábban megszokott rendszerének a hatékonysága sérült. Nem lehetett annyi helyre utazni a doppingellenőröknek, nem lehetett annyi mintát venni. Én kicsit félek, hogy ez olyan dolgokra is sarkall sportolókat, amikre nem kellene” – mondta.

Mint fogalmazott, ezek nehezítő körülmények, de nem akar ráfogni semmit ezekre, csak jelezte, hogy most ilyen környezetben kell versenyezni.

“Ezzel együtt is azt gondolom, hogy nekünk meg kell ragadni a csapat szintjén azon a magasságon, ahol Rióban voltunk legalább, vagy azon túl kell lépni”

– hangoztatta, majd számszerűsítve kijelentette: “tizenöt plusz éremmel, tehát tizenöt vagy afölötti éremszámmal és ebben három kötőjel öt arannyal” lenne elégedett.

A magyar csapat tagjai az olimpiai faluban két nappal a tokiói paralimpiai játékok kezdete előtt, 2021. augusztus 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A győzelemre, kiemelkedő eredmény elérésére leginkább esélyesek között Kiss Péter Pált (kajak), Illés Fannit (úszás), Szvitacs Alexát (asztalitenisz) és Ekler Lucát (atlétika) említette, továbbá a vívókat csapatban és Osváth Richárdot, Krajnyák Zsuzsannát, Hajmási Évát és Veres Amarillát egyéniben is.

“A vívást ismerjük, tudjuk, hogy milyen. Ott lehet őrületes sikersorozatunk meg lehetnek pechjeink, rosszabb napjaink. De mondom még egyszer, tizenöt érem és közte három-öt arany, ez az, ami a kockás papíron kiszámolható realitás” – hangsúlyozta az MPB elnöke.

A magyar csapat a legutóbbi paralimpiáról egy arannyal, valamint nyolc ezüsttel és kilenc bronzzal tért haza Rio de Janeiróból.

A tokiói helyzetet, a várható nehézségeket illetően Szabó László kijelentette: teljesen képben voltak már itthon is, folyamatos volt az egyeztetés a szervezőkkel, a csapatiroda pedig egy héttel a játékok kezdete előtt kiutazott, hogy mindenről pontos információval rendelkezzen.

“Elég szigorú feltételekre számítunk, és nagyon fegyelmezett csapatunk lesz. Egyetlen feltételt sem fogunk megszegni vagy áthágni” – szögezte le az MPB vezetője, hozzátéve ugyanakkor, hogy fogyatékos emberek tekintetében a járványügyi szabályok betartása még nehezebb, mint az épek esetében.

“Gondoljunk bele abba, egy látássérült ember nem maga dönti el, hogy kivel találkozik vagy kivel nem. Egy kerekesszékes ember nem feltétlenül dönti el, hogy ő egy helyre be tud-e menni vagy nem, vagy mi várja őt ott, ahova bemegy.  Tehát itt nagyon gondosnak kell lenni, igyekszünk mi azok lenni, és nagyon bízunk abban, hogy a helyi szervezés is az lesz” – mondta Szabó László.

A paralimpiával kiemelten foglakozik az M4 Sport

Székely Dávid csatornaigazgató arról számolt be, hogy bár nem kapnak annyi képet, mint az olimpiáról, azért valamilyen módon minden magyar sportolót meg fognak mutatni. Példaként említette, hogy a magyar idő szerint hajnali kajak-kenu döntőket élőben tudják adni, lesz élő közvetítés az úszásról is, vívásban azonban ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, de éppen ezért utaznak ki a kollégák, hogy mindenről beszámoljanak.

Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes (b) és Madarászné Mező Boglárka kerekesszékes (j) vívó az olimpiai faluban két nappal a tokiói paralimpiai játékok kezdete előtt, 2021. augusztus 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az interneten is követhetők lesznek a magyar érdekeltségű események, emellett jelentkeznek majd az “Ez történt a paralimpián” című műsorral is, és lesz olyan is, hogy a Sporthíradót szakítják majd meg egy aktuális esemény miatt.

Kiss Péter Pál világbajnok kajakozó úgy fogalmazott, hogy nagyon jó felkészülésen van túl, rengeteg munkát beletett az edzésekbe és jól sikerültek a világversenyek is.

“Külön elvárások nincsenek magammal szemben, szeretném élvezni a versenyzést, de ha minden jól sikerül, szeretném, ha minimum egy dobogó összejönne” – tette hozzá.

A triatlonista Lévay Petra arról beszélt, hogy egyelőre egészséges izgalomban van, még nem nyomja a paralimpia súlya.

“Mindenképp szeretném, ha büszkék lennének rám otthon, mindent meg fogok tenni ezért. Jó formában vagyok mentálisan és fizikálisan is, jók az előérzeteim. Remélem, hogy nyolc-tíz körüli helyen tudok majd végezni, ha ennél jobb lesz az eredményem, annak nagyon fogok örülni” – mondta.

(MTI)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here