Harcba száll élete első egyéni vb-aranyáért Szilágyi Áron, az év sportolója

0

A háromszoros olimpiai bajnok kardlegenda semmilyen terhet nem érez magán, és boldogsággal tölti el, hogy trénerét választották meg az év edzőjének – mondta kérdésünkre.

A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok vívó Szilágyi Áront, a nőknél pedig a kétszeres olimpiai aranyérmes kajakozó Csipes Tamarát választotta meg a 2021-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége. A Vasas kardozójának a mestere, Decsi András lett az év edzője.

A gála után Szilágyi Áront kérdeztük.

„Izgultam az edzőmért, úgy éreztem, hogy nagyon megérdemelné ezt a díjat, és nagyon örültem, amikor kihirdették és az ő neve hangzott el, hét éve dolgozunk együtt. Örülök a saját díjamnak is természetesen. Ünnepelni jöttünk ide, úgy érzem, hogy van mit” – fogalmazott érzéseiről a kardlegenda.

Budapest, 2022. január 6. Szilágyi Áron kardvívó (j), miután átvette az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (b) az M4 Sport - Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án. MTI/Illyés Tibor

Élénken él az emlékezetében az a délután, amikor Decsi Andrással leült megtervezni a tokiói felkészülést, az edzőtáborokat, az állomásokat.

„Három hónapot ölelt fel a terv, és ha a helyszínek változtak is, szinte maradéktalanul végig tudtuk csinálni, amit elterveztünk, és a legkeményebb pillanatban sem feszültünk egymásnak, hanem nagyon harmonikusan működtünk együtt, ez volt a kulcsa a mi partnerségünknek. Azt kell mondanom, ritka, hogy edző és versenyző nem vitatkoznak, veszekednek, nem esnek egymásnak, de a mi kapcsolatunk ilyen, és ennek nagyon örülünk” – folytatta Szilágyi Áron.

És megvan „az a pillanat” is neki 2021-ből, amit örökre magával visz.

„Amikor az edzőm és a masszőröm ott állnak, és együtt ünneplünk, kapok egy magyar zászlót, amit a hátam mögött a fejem fölé emelek.

Tanultam a riói ünneplésből, hogy ne tartsam magam elé, mert úgy nem fog látszani az arcom a fotókon.

Szinte azt éreztem, hogy hazai közönség előtt vívok, hiszen az a maréknyi újságíró, sportvezető, csapattársaim, egy-két edző, akik kint lehettek, olyan hangulatot generáltak. Karanténolimpia volt nézők nélkül, de számomra csodálatos élmény.”

Hogy terhet vagy felszabadultságot jelentenek-e számára az eddigi sikerek, arra úgy reagált: „egyértelműen felszabadultságot”.

2022-ben Eb és vb is lesz, a nyári, egyiptomi világbajnokságra igyekszik kihegyezni a csúcsformát, hisz egyéni világbajnoki aranyérme még nincsen.

„Minden egyes újabb eredmény, siker egy-egy ajándék. Így kezdtem meg a felkészülésemet is a következő olimpiára,

a lehető legkisebb teher sincs a vállamon.

Motivált vagyok, szeretnék sikereket elérni, de úgy érzem, most már szorongásoktól mentesen léphetek pástra” – fogalmazott.

(infostart.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here