15.4 C
Budapest
vasárnap, szeptember 24, 2023
HomeSport18Hamarosan választanak: szerintetek ki legyen a Nemzet Sportolója az elhunyt Monspart Sarolta...

Hamarosan választanak: szerintetek ki legyen a Nemzet Sportolója az elhunyt Monspart Sarolta után?

Budapest – Csütörtökön ülnek össze a Nemzet Sportolói, hogy eldöntsék, ki kerüljön közéjük 12. tagnak az áprilisban elhunyt Monspart Sarolta helyett. Olvasóinkat ennek kapcsán szavazásra invitáljuk: válasszon, Ön szerint ki kerüljön be a tagok közé! A cikk végén szavazhat.
A szerintünk esélyes jelöltek közül választhat ma (május 18.) délután 15 óráig.Dunai Antal (labdarúgás): az Újpest focilegendája a válogatottal 1968-ban, Mexikóvárosban aranyérmet szerzett, majd tagja volt négy évvel később a Münchenben második helyen végző gárdának is. Edzőként is járt olimpián, az 1996-os atlantai játékokra juttatta ki a válogatottat.Gedó György (ökölvívás): az 1972-es müncheni olimpián papírsúlyban szerezte meg Magyarország 101. aranyérmét. Kislégsúlyban emellett kétszer volt Európa-bajnok.Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu): versenyzőként az 1968-as mexikóvárosi olimpián a kajak kettes tagjaként volt ezüstérmes 500 méteren. Edzőként klasszisok sorát nevelte ki, tanítványai összesen tizenegy olimpiai, nyolcvannégy világ- és hetven Eb-érmet szereztek.

Gyenge Valéria (úszás): az 1962-es, Helsinkiben rendezett olimpián 400 m gyorson szerzett aranyérmet. Az 1954-es torinói Európa-bajnokságon is ebben a számban, illetve a 4×100-as gyors váltó tagjaként diadalmaskodott.

Hegedűs Csaba (birkózás): a századik magyar olimpiai aranyérem szerzője, az 1972-es müncheni játékokon a 82 kg-osok között nyert kötöttfogásban. Két Eb- és egy világbajnoki címmel is rendelkezik.

Jónyer István (asztalitenisz): az 1970-es évek egyik legeredményesebb játékosa. négyszeres világbajnok, két páros és egy csapatgyőzelem mellett egyéniben is diadalmaskodni tudott. Két-két csapat és páros Eb-aranyéremmel is büszkélkedhet.

Mészöly Kálmán (labdarúgás): a hatvanas évek legendás védője 61-szer szerepelt a válogatottban, két világbajnokságon vett részt. Az 1962-es chilei vb-n ötödik, az 1966-os angliai viadalon 6. lett a nemzeti csapattal. Szövetségi kapitányként kijuttatta a gárdát az 1982-es vb-re.

Regőczy Krisztina (műkorcsolya): 1974-1980 között valamennyi világ- és Európa-bajnokságon az első hat között végzett Sallay Andrással jégtáncban. 1980-ban a Lake Placid-i téli olimpián ezüstérmesek, a dortmundi világbajnokságon aranyérmesek lettek.

Taróczy Balázs (tenisz): az open era legsikeresebb magyar férfi teniszezője. Egyéniben tizenhárom ATP-versenyt nyert, párosban kétszeres Grand Slam-győztes és háromszoros világbajnok.

Török Ferenc (öttusa): az 1964-es tokiói olimpián egyéniben arany-, csapatban ezüstérmet szerzett, négy évvel később, Mexikóvárosban a csapattal is felért a csúcsra. Négy világbajnoki cím is fűződik a nevéhez. Szövetségi kapitányként edzősége alatt az 1988-as szöuli játékokon a férficsapat és egyéniben Martinek János is bajnok lett.

(blikk.hu)

Népszerű