Home Közlekedés Hamarosan megkezdődik az Üllői úton, az 50-es villamosvonalán négy peronnak a felújítása

Hamarosan megkezdődik az Üllői úton, az 50-es villamosvonalán négy peronnak a felújítása

0
Hamarosan megkezdődik az Üllői úton, az 50-es villamosvonalán négy peronnak a felújítása

Akadálytalan akadálymentesítés?

 

Hamarosan megkezdődik az Üllői úton, az 50-es villamosvonalán négy peronnak a felújítása. Ezekből kettőé a XIX., kettőé pedig a XVIII. kerületben valósul meg – mondta el lapunknak Petrovai László alpolgármester.

– Ez egy korábban előkészített projekt, amelynek kapcsán a kerületben a Szarvas téri megállópár és a Baross utcai megállónak az úttest felé eső oldala épül meg. Az önkormányzat felőli oldal felújítása, az épület előtti területnek az átalakításamég a tervezés szakaszában van, ezért azon az oldalon nem nyúlnak a peronhoz. A peronokat akadálymentesítik. Ez a BKK projektje, és reményeink szerint még az idén megvalósul.

A közelmúltban beszerzett CAF-villamosok közlekedésének feltétele még néhány váltókörzet cseréje, köztük az egyiké a Határ úti, a másiké a Béke téri végállomáson. A váltókörzetekben mennek át a villamosok az egyik vágányról a másikra, és az újjáépítés azért szükséges, mert a mostaniakon a CAF-villamosok nem tudnak biztonságosan áthaladni. A szerelvények megérkeztek már, de egyelőre másutt helyezték el őket, és nemcsak a régi váltókörzet alkalmatlansága miatt, hanem azért is, mert az elektromos ellátórendszert is fel kell készíteni ezeknek a villamosoknak a fogadására.

– Ugyanis más a teljesítményük, mint az eddigieké, a fékezésnél energiát táplálnak vissza az elektromos ellátórendszerbe, és ennek kezelésére a jelenlegi rendszer nem alkalmas. Most úgy tudjuk, hogy a váltókörzetek cseréje is megtörténik ebben az évben, és ha talál forrást a BKV az ellátó -rendszer korszerűsítésére, akkor legalább olyan szinten megcsinálja, hogy négy szerelvényt tudjanak fogadni.

Ha lesz rá forrás, további peronok akadálymentesítését is tervezi a BKV. Ezeken az önkormányzat településfejlesztési és fenntartható fejlődési bizottságának korábbi ülésén ismertetett helyszíneken most folyik az akadálymentesítés tervezése. A rendelkezésre álló pénzügyi keretek függvényében a későbbiekben akadálymentes lesz a Városház utcai megálló, és átalakul a Bethlen Gábor utcánál, a Ferenc utcánál és a Kispesttel közös kerülethatárnál lévő villamosmegálló is.

– Összesen nyolc új CAF-szerelvény kerül majd az 50-es vonalára – tette hozzá Petrovai László.

K. A.

(bp18.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here