SÜTŐTÖKÖS PITE
ELKÉSZÍTÉS
- Először a sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd kettévágva a magokat kikanalazzuk. Feldaraboljuk nagyjából egyforma darabokra. A tepsire sütőpapírt helyezünk és rápakolásszuk a darabokat, majd előmelegített sütőben kb. 200 fokon puhára sütjük őket. Miután megsültek, kiveszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- A tésztához a lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt, és a sót. Az egészet összegyúrjuk míg teljesen összeáll a tészta, de nem kell sokáig gyúrni. Frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. A kihűlt tököt egy kanál segítségével kikaparjuk a héjából egy tálba, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat, a búzadarát és a lisztet, majd a tojásokat egyenként, jól elkeverjük a masszában.
- Miután a tészta eleget pihent, kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán nagyjából átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez kerül majd alulra. Akkorára nyújtjuk amekkora egy 27 cm-es pitesütő forma úgy, hogy a széleit is fedje. Belefektetjük és eligazítjuk a tésztát a formában. Beleöntjük a tölteléket, majd betesszük a 290 fokra előmelegített sütőbe, 15-20 percig sütjük.
- A tészta másik felét is kinyújtjuk, kiszúróval néhány mintát vágunk rá, majd óvatosan kivesszük a sütőből a pitét, a tésztát gyors, pontos mozdulattal, ráfektetjük a töltelék tetejére. A mintát pedig ráhelyezzük díszítésnek. A szélét egy villával körben lenyomkodjuk. Az egészet tojássárgájával lekenjük és villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta sülés közben. Visszatesszük a sütőbe és 190 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Az aljára betehetünk egy tepsit, hogy ne süljön meg jobban, míg a teteje elkészül. Ha van felső sütés a készülékünkön, akkor érdemes inkább azt használni. Miután a pite megsült hagyjuk hűlni, majd szeletelve, a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.HOZZÁVALÓK
- A tésztához:
- 35 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vanília kivonat
- 1 db tojássárgája
- 15 dkg zsír
- 2 ek tejföl
- 1 csipet só
- A töltelékhez:
- 55 dkg sütőtök
- 15 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 ek búzadara
- 1 ek liszt
- 3 db tojás
- A kenéshez:
- 1 db tojássárgája
- A tetejére:
- porcukor