12.7 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeKatasztrófa 18Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász.

Még december elején számoltunk be róla, hogy Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és súlyos állapotban lélegeztetőgépre került egy budapesti kórházban.

A tornász 2000-ben Sydneyben gyűrűn nyert olimpiai bajnoki címet, 2003-ban visszavonult, az utóbbi időben Ausztriában dolgozott edzőként. A Magyar Tornaszövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közös közleményét az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A Magyar Tornaszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.

Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt.”

A sportvilág több képviselője megrendülten nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

„Szívembe markol ez a hír, fojtogat a sírás, megszólalni is alig tudok. Csodálatos embert, fantasztikus sportolót veszítettünk el, ez óriási veszteség a magyar tornasportnak és a magyar sportéletnek. Fájdalmas, hogy ennyire fiatalon távozott közülünk” – mondta Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai bajnok magyar tornász.

„Sajnos elment Szilas… Megdöbbentett a hír, azóta nem térek magamhoz. Csollány Szilveszter volt a nagy példaképem, az olimpiai aranyérme döbbentett rá arra, hogy talán én is odaérhetek a legjobbak közé. Tizenöt éves voltam ekkor, két esztendővel később pedig már együtt léphettünk pódiumra a magyar válogatott tagjaként a debreceni világbajnokságon. Isten veled, Szilas!” – így Berki Krisztián, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász.

„Nagyon nehéz bármit is mondani – mit is mondhatnék most, amikor meghalt Szilas… Nagyon bíztam a gyógyulásában, meg sem fordult a fejemben, hogy itt hagy bennünket… Sok-sok közös élmény és emlék fűz össze kettőnket, és nem csak a sport kapcsán, hiszen mi például nyertünk együtt halászléfőző versenyt is. Reménykedtem abban, hogy újra együtt lehetünk, hogy újra főzhetünk együtt, hogy minden jóra fordult. Nincs annál borzalmasabb, mint amikor egy szülő eltemeti a gyermekét, de én is hasonlót érzek, hiszen a sok együtt töltött év magával hozta azt is, hogy gyermekemként tekintettem rá” – fogalmazott Vereckei István, Csollány Szilveszter edzője.

„Az én szememben Szilas mindig is egy erőtől kicsattanó titán, a gyűrűk ura marad. Egyszerre lettünk olimpiai bajnokok, s bár nem voltunk barátok, haverok voltunk, bajnoktársak. És amikor az ember elveszíti az olimpiai bajnok társát, az olyan, mintha a féltestvérét veszítené el, hiszen nekünk mindig egy kicsit összeér a kezünk. És ő már a második áldozata ennek a szörnyű járványnak, Igaly Dia volt az első… Nagyon jó lenne, ha vége lenne már… Fiatal ember volt még…” – Kammerer Zoltán, Sydney kajakos olimpiai bajnoka.

„Nincsenek szavak… Sydney 2000… Az égiek vigyázzanak Rád Szilas!!!” – Kovács Ágnes, Sydney úszó olimpiai bajnoka.

„Miért??? Nyugodj békében, Szilas!” – írta Facebook-oldalán Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó.

„Nyugodj békében Szilas!” – búcsúzott Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

„Szeretnénk kinyilvánítani őszinte részvétünket Szilveszter családja, barátai, valamint az egész magyar tornászközösség felé” – írta közleményében az Európai Tornaszövetség.

(nemzetisport.hu)

Népszerű