10.5 C
Budapest
kedd, február 27, 2024
HomeSport18Gratulálunk! Olimpiai ezüstöt ért Berecz Zsombor vitorlázó tündérmeséje

Gratulálunk! Olimpiai ezüstöt ért Berecz Zsombor vitorlázó tündérmeséje

A 35 éves Berecz sporttörténelmet írt, ugyanis az ötkarikás játékok történetében ezidáig egyetlen egy érmet szereztek a magyar vitorlások.

Az Enosima Jachtkikötőben vette kezdetét az olimpiai döntő kedden, ahová a világ-és Európa-bajnok magyar vitorlázó tíz futam után a második helyen jutott tovább. Berecz hátránya kilenc helyezési pont volt a címvédő brit Giles Scott-tal szemben, előnye pedig két pont a harmadik spanyol Joan Cardona előtt.

A verseny kezdetén Berecz, Cardona és Nicholas Heiner is elhúzott, miután a rajtnál a brit Scott átcsúszott a vonalon. A nyitó szakaszban Jake Lilley vezetett, mögötte a magyar vitorlázó kezdett előnybe kerülni. Ezt követően az ausztrál és Berecz már tisztán vezetett, a bójavételnél az új-zélandi Junior Josh jött fel a harmadik helyre.

Ezután Berecz átvette a vezetést, de a fordulónál Lilley került az első helyre. A magyar vitorlázó végig gyors tempóban haladt, az élre tört és az ausztrál ellenfelével előzgették egymást. Az utolsó szakaszra Berecz megint másodikként fordult, Scott tartotta hatodik helyét, ami neki aranyat jelentett.

Az utolsó szakaszban Berecz nagy hajrát nyitott, megnyerte a futamot, már csak a brit ellenfelére kellett figyelnie, de végül Giles Scott nyakába került az aranyérem, a magyar vitorlázó pedig együtt örült vele – írta az MTI.

Népszerű