KVÍZMŰSOROKBAN IS REMEK KÉRDÉS LENNE, MIKOR ÉS HOL JÁTSZOTT ELŐSZÖR HIVATALOS TÉTMECCSET EGYMÁSSAL A KÉT KLASSZIS. NEM PONT ÚGY, AHOGYAN AZT ELSŐRE GONDOLNÁNK.


El tudunk képzelni rosszabb melót is annál, minthogy újranézzük Roger Federer és Rafael Nadal egymás elleni párharcait. A nyers számok alapján ez önmagában felér egy kisebb sportteljesítménnyel, mivel 100 órányi anyag, 7690 lejátszott labdamenet és 40 mérkőzés gyűlt össze a rivalizálás 15 éve során. Két francia újságíró, Rémi Bourrières és Christophe Perron vállalkozott erre a kihívásra, tapasztalataikról pedig Fedal címmel könyvet is írtak. Ebből a kötetből emelt ki 10 érdekességet a Tennis Majors szaklap.

Nadal újra ütőt ragadott, de elverte őt egy F1-es világbajnok

1. ELŐSZÖR PÁROSBAN TALÁLKOZTAK

Federer/Allegro a Nadal/Robredo páros ellen. Roger Federer, akkor már világelsőként, 2004 márciusában játszott először a 17 éves Rafael Nadal ellen hivatalos mérkőzést… méghozzá párosban! A találkozót a spanyol duó nyerte meg három szettben (5:7, 6:4, 6:3), amit a svájci akár már rossz előjelként is értékelhetett volna a jövőbeli egyéni meccseikre nézve. Federernek ugyanis soha nem volt pozitív mérlege Nadal ellen, jelenleg 24-16-ra vezet a spanyol.

2. EGY FEDAL SEM VOLT A US OPENEN

Tűnjön bármennyire is valószínűtlennek, a páros soha nem játszott egymás ellen a US Openen, pedig több alkalommal előfordult, hogy csak egy meccsre volt a Flushing Meadows közönsége a Fedaltól. Sokkal szerencsésebbek voltak a Philippe Chatrier-re jegyet váltó nézők, ők ugyanis hatszor is láthatták Nadalnak feszülni Federert – ez a párharcuk 15%-a. Valamennyi találkozó a spanyol sikerével ért véget, köztük a négy döntőjük is.

3. CSAK EGYSZER HÁRÍTOTT MECCSLABDÁT A GYŐZTES

Korai párharcaik közül a 2006-os római döntő volt az egyik legemlékezetesebb. Öt szett, több mint öt óra játék, stílusosan döntő szett tie-breakkel a végén, amit az akkor még csak egyszeres Roland Garros-bajnok nyert meg. Federernek korábban voltak meccslabdái, 6:5-ös állásnál fogadóként eljutott 15-40-ig, a spanyol azonban megfordította a játékot, majd megnyerte a meccset is. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a vesztesnek is volt mérkőzéslabdája.

4. CSAK EGYSZER FORDÍTOTT A GYŐZTES 0-2-RŐL

Sokan talán még most is a 2008-as wimbledoni döntőjüket mondanák a legnagyobbnak, amikor Nadal megszakította Federer fantasztikus sorozatát az All England Clubban, annak ellenére, hogy a svájci 0-2-ről felállt a döntőben. Ami akkor nem sikerült neki, az három évvel korábban Miamiban összejött: az első két szettet még a spanyol nyerte, a svájci azonban behúzta a következő hármat, és visszavágott az egy évvel korábbi vereségért.

5. FEDERER EGYSZER GYŐZTE LE NADALT WIMBLEDONON KÍVÜL GS-DÖNTŐBEN

Federer 2017-es sikere az Ausztrál Openen nem csak a visszatérése és a később világelsőséget érő forma miatt volt különleges a szurkolók szemében: de azért is, mert a döntőben Nadalt sikerült legyőznie. Leszámítva a 2006-os és 2007-es Wimbledont, a svájci nem tudta korábban legyőzni a spanyolt GS-döntőben, a Roland Garroson valamennyi meccsüket elveszítette, 2008-ban még Wimbledonban is kikapott tőle, 2009-ben pedig Melbourne-ben nyert a spanyol.

6. NADAL VOLT AZ ELSŐ, AKI LEGYŐZTE FEDERERT GS-DÖNTŐBEN

Federer szurkolói egy emberként hittek a svájci sikerében 2006 júniusában, amikor 6:1-re megnyerte az első szettet Nadal ellen a Roland Garroson – amelyen az első GS-döntőjüket játszották. Federer elképesztő sorozatban volt, a legutóbbi hét Grand Slam-fináléjából hetet megnyert: Wimbledont háromszor (2003, 2004, 2005), az Ausztrál Opent kétszer (2004, 2006) és a US Opent szintén kétszer (2004, 2005). Nadal volt az első, akinek sikerült legyőznie a svájcit GS-döntőben, amihez később még további ötöt hozzátett.

7. CSAK EGY VB-DÖNTŐJÜK VOLT

2006 és 2010 között ők ketten uralták a teniszt, dominanciájukat 2011-ben tudta megszakítani Djokovic. Az ATP Finals döntőiben viszont csak egyszer, 2010-ben futottak össze, amikor is a svájci 6:3, 3:6, 6:1 arányban legyőzte a spanyolt. Federer az év végi vb-ken 4-1-es mérleggel rendelkezik Nadal ellen, a fedett kemény pályán pedig 5-1 az összesített mérlege a spanyollal szemben.

8. FEDERER KÉT MECCSET NYERT SALAKON NADAL ELLEN

Valamiért széles körben elterjedt az az információ, hogy Federer csak egyszer verte meg Nadalt salakon, holott két alkalommal: először 2007-ben a hamburgi döntőben, majd 2009-ben Madridban – ez utóbbin a spanyol még csak bréklabdáig sem jutott el. Dacára annak, hogy idegenben sikerült nyernie Nadal ellen, sokan megfeledkeznek erről a találkozóról, részben talán azért, mert abban az évben Federeré lett a Garros. Az összesített statisztika masszív Nadal-fölényt hoz: 16 salakos meccsükből 14-et ő nyert.

9. FEDERERNEK MINDIG VOLT BRÉKLABDÁJA, EGY MECCS KIVÉTELÉVEL

A svájci szurkolóiban azért is lehet némi keserűség az egyoldalú mérleg láttán, mert Federernek majdnem minden mérkőzésen, borítástól, időszaktól és versenytől függetlenül megvoltak a maga lehetőségei. Egyetlen kivétel akad, méghozzá a legelső párharc a 2004-es miami tornáról, amikor a spanyol tükörsimán, 6:3, 6:3-ra nyert a betegséggel is küzdő svájci ellen, azon a meccsen Federernek még bréklabdája sem akadt.

10. EGY MECCSÜK VOLT, AMIT EGY ÓRÁN BELÜL LEZAVARTAK

1000-es elődöntő. Federer és Nadal pályájuk és játékuk csúcsán. Ez az álommeccs, nem igaz? Ezt gondolhatták a 2007-es sanghaji tornára kilátogató nézők is, de nem tartott sokáig a párharc. Federer 6:4, 6:1-re győzött, 59 perc alatt, ezzel ez a Fedal párharcok történetének legrövidebb találkozója.