21.2 C
Budapest
szerda, szeptember 27, 2023
HomeGazdaságFigyelem: Pünkösd után ismét intézhetjük kormányablakos ügyeinket időpontfoglalás nélkül is

Figyelem: Pünkösd után ismét intézhetjük kormányablakos ügyeinket időpontfoglalás nélkül is

A kormányablakokban és okmányirodákban május 25-től újra fogadják az időpontfoglalással nem rendelkező ügyfeleket is. A személyes ügyintézés során továbbra is be kell tartani a szükséges óvintézkedéseket.
Egyidejűleg megszűnik az Ügyfélkapu azonosítás nélküli online időpontfoglalás lehetősége – közölte a Miniszterelnökség.

A kormányablakokban és okmányirodákban tavaly ősszel bevezetett járványügyi korlátozás feloldásról született döntés értelmében: újra lehetséges a sorszámhúzás az ügyfélszolgálatokon. Az ügyfelek és az ügyintézők egészsége védelme érdekében továbbra is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése, a higiéniás szabályok, valamint a megfelelő védőtávolság (min. 1,5 m) betartása, erre tekintettel – a helyi sajátosságoknak megfelelően – az ügyféltérben várakozók számának korlátozása is elrendelhető.

Azt kérik, hogy az ügyintézésre érkező ügyfél mellett csak különösen indokolt esetben legyen kísérő személy, továbbá – ha az időjárás megengedi – a zárt ügyféltér helyett, inkább a szabadban várakozzatok.

A sorban állás elkerülését segíti a Kormányablak nevű mobil alkalmazás, amely térképen jeleníti meg az ország valamennyi kormányablakát és tájékoztatást ad arról, hogy a kiválasztott ügytípusban mennyi a várható várakozási idő a közelben lévő ügyfélszolgálatokon.

Az applikácó új funkciója a sorszám szkennelés, ami lehetővé teszi, hogy a telefonunk kamerájával beolvassuk a kormányablakban kapott sorszámunkat és személyes értesítést kapjunk, mielőtt sorra kerülünk – így nem kell egyfolytában a sorszámkijelzőt figyelnünk, várakozhatunk az ügyféltéren kívül. Az alkalmazás ingyenesen letölthető Google Play áruházból, valamint az App Store-ból.

A gördülékeny ügyintézés és a várakozási idő csökkentése érdekében célszerű továbbra is időpontot foglalni – fontos változás, hogy az online időpontfoglaló rendszer használatához – az okmányok cseréjével kapcsolatos ügyek kivételével – ismét szükséges az Ügyfélkapus azonosítás. A 0-24 órában ingyenesen hívható 1818-as számon a telefonos időpontfoglaláshoz továbbra sem szükséges regisztráció.

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű