21.2 C
Budapest
kedd, szeptember 26, 2023
HomeSzabadidőFIGYELEM! Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

FIGYELEM! Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe csütörtöktől – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A csapadékmentes időjárás és az év első hőhulláma kiszárította az erdők avarrétegét, ami gyorsan terjedő felszíni tüzek és ebből percek alatt fejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is.

A hatóság közleményében felhívta a figyelmet a fokozott körültekintésre, mert Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. A Nébih figyelmeztetett, senki ne dobja el a cigarettacsikket, az eloltottnak vélt csikkek ugyanis sok erdő pusztulásáért felelősek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhattok. A térkép minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a tűzoltókat idén már több mint 5.150 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága 5.140 focipályát tenne ki. A szabadtéri tüzek miatt idén eddig tizenhat ember sérült meg, hárman életüket vesztették.

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben a lángok megfékezéséhez néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű