19.5 C
Budapest
csütörtök, szeptember 28, 2023
HomeMizu kutyásokFigyelem! Meleg napok jönnek: ne hagyd a kutyát az autóban bezárva!

Figyelem! Meleg napok jönnek: ne hagyd a kutyát az autóban bezárva!

Itt a nyár, melegszik az idő, figyeljünk arra, hogy zárt autóban ne hagyjuk a kutyát, mert hőgutát kaphat!

Aki a hőségben bezárva hagyja a kutyáját a járműben, állatkínzás vétségét követi el, mivel a felhevült gépkocsiban hagyott állat elpusztulhat, vagy maradandó egészségkárosodást szenvedhet.

hőguta felismerhető a habos orrváladékról, a tágra nyílt pupillákról, az imbolygó járásról, a lila, duzzadt nyelvről, a habzó szájról, a nehéz, gyors, erőteljes lihegésről, de a megmerevedés, hányás, hasmenés is tünete lehet.

Ha hőgutát kapott kutyust látunk, így tudjuk megmenteni:

  • Első lépésként meg kell kezdeni a hűtését és azonnal árnyékba, árnyékos helyre vagy 18-20 Celsius fokos helyiségbe  kell vinni.
  • Meg kell itatni az állatot csapvíz hőmérsékletű vízzel, majd vizes – csapvíz hőmérsékletű – lepedőt vagy törülközőt kell az állatra teríteni úgy, hogy érintse a nyakát, a hónalját, a lágyékát és a hasát.
  • A végtagokat is be kell csavarni nedves ruhával (talppárnák hűtése is fontos).
  • A hűtésre használt törülközőt cserélgessük többször!
  • Vigyük feltétlenül orvoshoz a kutyát! Szállítás közben ne legyen az autóban 20-22 foknál hűvösebb!

Mit ne tegyünk?

  • Ne locsoljuk jéghideg vízzel, ne tegyünk rá jeget és ne vigyük hideg vizű medencébe!
  • Ne adjunk neki fagyit vagy jeget!
  • Ne állítsuk közvetlenül ventilátor vagy légkondi elé!

Mit tegyen a gazdi, ha vásárolnia vagy ügyintéznie kell?

  • A legjobb, ha otthon hagyja a kutyáját, ahol van hűvös, árnyékos helye és friss ivóvize.
  • Ha mindenképpen magával kell vinnie kedvencét, próbáljon kutyabarát boltot, éttermet találni. Amennyiben nincs ilyen a környéken, akkor kérje meg egyik barátját, hogy tartson velük, és ő a kutyájával együtt egy árnyékos helyen várakozik majd.

Ha autóba zárt kutyát látunk, azonnal hívjuk a rendőrséget!

Az állat életének megmentése érdekében elvileg lehetséges az autó ablakának betörése. Ez ugyan rongálásnak számít, de a Btk. büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okként szabályozza, ha valaki a rongálást azért követi el, mert saját vagy más személyét, javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelmében így jár el.

Fontos kiemelni, hogy a Btk. szerint csak akkor állapítható meg a végszükség az elkövető javára, amennyiben nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett. Ez azt jelenti, hogy a bírónak mérlegelnie kell, hogy az elkövetett vagyon elleni bűncselekmény (rongálás) által okozott kár és az állatkínzás súlyosabb eredményének (az állat pusztulása) bekövetkezése közül melyik a nagyobb sérelem, melyik veszélyesebb a társadalomra. Amennyiben azt állapítja meg, hogy adott körülmények között a rongálással okozott kár enyhébb, mint az állat pusztulása lett volna, arányosnak ítélheti a végszükségi helyzetet – írja a szabályról az újpesti állatvédelmi járőrszolgálat.

18.kerulet.ittlakunk.hu

Népszerű