26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeEgészségügyEurópai Gyógyszerügynökség tisztségviselője: összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

Európai Gyógyszerügynökség tisztségviselője: összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között

Összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban, amit az MTI szemlézett.

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

„A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk”

– mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag. Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Az EMA már adott ki állásfoglalást a vakcinával kapcsolatban. Mint írtuk, március végén még azt közölték, hogy a vizsgálatok nem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Kiemelték, az AstraZeneca-vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, erről márciusban a WHO is hasonlóan nyilatkozott. Legutóbb szerdán közölte a WHO Genfben, hogy a brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid–19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól”.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű növekedését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA korábbi tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 17 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott között pár tucat vérrögképződéses esetről számoltak be.

A vakcina használatát ennek ellenére már több országban felfüggesztették. Legutóbb a szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága javasolta, hogy a 60 évnél fiatalabb korosztály körében függesszék fel az AstraZeneca oltóanyagának használatát az országban.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, Angela Merkel német kancellár kedden jelentette be, hogy Németországban a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca oltóanyagának használatát, Hollandia pedig pénteken döntött úgy, hogy felfüggeszti a gyógyszercég vakcinájának használatát a 60 évesnél fiatalabbak körében.

(telex.hu)

Népszerű