Home Mizu zöldek Érdekes tények a Földről a Föld Napján

Érdekes tények a Földről a Föld Napján

0
Érdekes tények a Földről a Föld Napján

A Föld napja alkalmából nézzünk meg néhány érdekességet!

Néhány érdekes tényt gyűjtöttünk össze bolygónkkal kapcsolatban:

  • A föld, amelyen járunk, újrahasznosított. A Föld kőzetciklusa során a magmás kőzetek átalakulnak üledékes kőzetekké, majd metamorf kőzetekké és vissza.
  • Az Egyesült Államokat megrázó legnagyobb földrengés 9,2-es erősségű volt, amely 1964. március 28-án, nagypénteken érte az alaszkai Prince William-öblöt. Az Egyesült Államok Földtani Intézete (USGS) szerint pedig a világ legnagyobb földrengése 1960. május 22-én 9,5-es erősségű volt Chilében.
  • A Föld legforróbb helye a líbiai El Azizia. Az időjárási állomások hőmérsékleti nyilvántartásaiból kiderül, hogy a sivatag 136 57,8 Celsius-fokot ért el 1922. szeptember 13-án a NASA Föld-megfigyelőközpontja szerint.
  • A Föld leghidegebb helye ugyanakkor az Antarktiszon található. A téli hőmérséklet ott mínusz 73 Celsius-fok alá is süllyedhet. A Földön valaha regisztrált legalacsonyabb hőmérsékletét 1988. július 21-én mérték és az orosz Vostok állomásról származik, ahol a feljegyzések alapján a levegő csontig dermedt, mínusz 89,2 Celsius-fokig süllyedt.
  • A sziklák elmozdulhatnak a Földön, így van ez legalábbis a Racetrack Playa nevű lapos tónál, a Death Valley-ban, vagyis a Halál-völgy Nemzeti Parkban. Azt figyelték meg, hogy egy vihar mozgathatja az óriási sziklákat.
  • A korallzátonyok olyan élőlények, melyek a bolygó ökoszisztémájának legtöbb faját támogatják. És bár apró korallpolipok alkotják, a korallzátonyok együttesen a Föld legnagyobb élő struktúrái, amelyek a NOAA szerint még az űrből is láthatók.
  • Az óceán fenekének legmélyebb pontja 10 916 méter a tengerszint alatt a Mariana-árokban. A Föld legalacsonyabb pontja, amelyet nem borít az óceán, 2555 méterrel a tengerszint alatt van, ez a hely az antarktiszi Bentley tenger alatti árokban található, sok-sok jég alá temetve.

(Forrás: Hamu és Gyémánt)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here