Eldőlt: Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje

0
Nincs meglepetés, az európai parlamenti választásokat követően egyértelmű volt: Dobrev Klárának jelentős szerepet szán a Demokratikus Koalíció. Azt már hónapok óta borítékolni lehetett, az elmúlt hetekben pedig már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy bármikor bejelenthetik mint miniszterelnök-jelöltet. Anyák napján ez most meg is történt.

A Demokratikus Koalíció oldalán indított online rendezvényen végre „lehullt a lepel”, és bemutatták a párt miniszterelnök-jelöltjét: Dobrev Klárát, aki a közelmúltban 4320 kilométert tett meg, felkeresett 39 települést, 71 fontos beszélgetésen van túl. Rengeteg mindennapos problémával találkozott a „kevesek Magyarországán”, a DK azonban egy év múlva a „sokak Magyarországát” akarja létrehozni.

Mannhalter Dániel, az online jelöltbemutató műsorvezetője hangsúlyozta: ez az esemény nem csupán a DK-soknak, hanem „egész Magyarországnak fontos”.

Az online esemény kisvideóiban elhangzott, hogy a „kevesek Magyarországán” a nyugdíjasok nagyon nehéz helyzetben vannak, „egy bezárt világban élnek”, a pedagógusok rosszul élnek, a Fidesz „rátette a kezét” a mezőgazdaságra, „nagyon sokan dolgoznak keményen a földeken, de nem ők járnak jól”, az Orbán-kormány 10 év alatt „lerombolta az egészségügyet”.

„Bátorítani akarom az embereket”

Készen állok, hogy jövő tavasszal az önök szavazataival legyőzzem Orbán Viktort és romlott rendszerét

– jelentette ki Dobrev Klára.

Beszédében a DK miniszterelnök-jelöltje elmondta: mindenki életében vannak olyan döntési helyzetek, amelyek előtt nem szabad azzal foglalkoznia, ki mit tanácsol, mások alkalmasnak tartják-e a feladatra, saját magában kell éreznie, hogy meg tudja csinálni a feladatot. „Érezni kell a sejtjeinkben, a csontjainkban, hogy tudjuk és akarjuk” – fogalmazott.

Készen állok, hogy a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP támogatásával új európai köztársasági korszak köszöntsön Magyarországra

– mondta Dobrev Klára.

A politikus szerint az ország nagy bajban van, a következő kormányra tengernyi feladat vár: „vissza kell vinni hazánkat a törtélem főutcájára”, „mi, magyarok európaiak vagyunk minden ízünkben”.

Dobrev Klára azonban úgy látja, hogy Orbán Viktor ebből a nyelvi-kulturális hagyományból akarja Magyarországot „kirángatni”, és Oroszországhoz vagy Kínához kötni, de ez „történelmi árulás”, „ez tragédia lenne, ettől meg kell óvnia a következő kormánynak Magyarországot”.

Tudom, hogy mi meg is fogjuk tudni óvni

– jelentette ki.

Dobrev Klára kifejtette, hogy erős és büszke állam csak ott lehet, ahol a kisebb közösségek erősek és büszkék.

Ha azt akarjuk, hogy soha többé ne jöjjön vissza az a rémálom, ami az Orbán-rendszer, akkor nem csak ránk, politikusokra van szükség (…) bátorítani akarom az embereket, hogy vegyenek részt a közügyekben

– emelte ki.

Erőt és hitet adna az országnak

A járványhelyzettel kapcsolatban elmondta, „a hatalom gyenge és kormányzásképtelen”, és lépésről lépésre „a szemünk láttára esett szét a magyar állam”, ami „katasztrofális következményekkel jár”, hiszen a vírus harmadik hullámában magyarok ezrei haltak meg emiatt.

A vírus nem fogadott szót a kormánynak, a valóság kíméletlenül mutatta meg, mennyi tartalom van Orbán szavai és kormányzása mögött. Nincs szakértelem, nincs tudás mögötte

– jelentette ki Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint ideje mérleget vonni, és bármennyire fájó is, „Orbán Viktor és politikája nemzeti tragédiába sodorta Magyarországot”.

Arról is beszélt, hogy a mai Magyarországon „a kevesek dőzsölnek és harácsolnak a sokak zsebéből kivett pénzből”. Dobrev Klára azt mondta: azért jött, hogy erőt és hitet adjon, hogy van egy másik Magyarország, ami lehet „újra a sokak Magyarországa, szólhat a politika rólunk”.

„Tudom, hogy sokan féltik az ellenzéket”

Az előválasztásra kitérve kiemelte: ország-világnak megmutatják, mi a különbség a demokraták és az akarnokok között.

Azok lesznek az ellenzéki összefogás jelöltjei, akiket önök megválasztanak. A Fidesz jelöltjei azok lesznek, akiket Orbán kijelöl. Micsoda más világ!

– fogalmazott.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az előválasztás nemcsak közös élmény lesz, hanem közös tapasztalat is: egy csatarend, ahol az egész csapat megtanul együtt mozogni, beáll amögé, akit a legtöbben támogatnak. Az előválasztás egyszerre szól versenyről és önfeláldozásról, bajtársiasságról – minden benne van, ami egy koalíciós kormányzás előkészítéséhez kell – tette hozzá.

„Tudom, hogy sokan féltik az ellenzéket az előválasztástól, nem lesz-e baj, hogy egymással fogunk versenyezni, de ez nem baj, hanem előny, ez mellette szól. Senki sem születik olimpiai bajnoknak, hanem versenyez. Senki nem születik győztesnek, győztessé csak válni lehet” – fejtette ki Dobrev Klára.

Milyen lesz a „sokak Magyarországa”?

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint először is az összeomlott magyar államot kell helyreállítani. Ugyanakkor azt mondta: a 2022-es választáson nem neki, nem a DK-nak kell hogy legyen programja, hanem az ellenzéki összefogásnak és a koalíciós kormánynak.

Az én programom az lesz, amiről a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum megállapodik. Az lesz az én kormányprogramom, ami élvezi mindegyik párt támogatását

– szögezte le.

Dobrev Klárának is vannak szívügyei, de megjegyezte: „sokak szerencséjére a futball nincs közöttük.”

A politikus európai magyar köztársaságot szeretne, hogy a sokak Magyarországa az igazságra épüljön. Azt is bejelentette, hogy a koalíciós kormány, amint hivatalba lép, korrupciós vészhelyzetet fog hirdetni. Ígéretet tett arra, hogy a Fidesz által alapítványokba „kilopott” közvagyont vissza fogják venni, a felelősök pedig a bíróságok előtt fognak felelni „az elsőtől az utolsóig”.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: meg kell akadályozni, hogy a fideszes oligarchák kimentsék a vagyonukat, ezért a 2022-es választás után a koalíciós kormány azonnal csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, és „kiirtják a korrupciót”.

„A család, az család”

Dobrev Klára szívtelennek és gonosznak nevezte az Orbán-rendszert. Konkrét intézkedéseket is említett a miniszterelnök-jelölti beszédében: ötvenezer forint egyszeri segélyt és legalább százezer forintos kárpótlást adnának a nyugdíjasoknak az elmúlt tíz év veszteségeiért. „Vezessük vissza a nyugdíjak svájcifrank-alapú indexálását” – tette hozzá.

A politikus szerint a rezsicsökkentés azoknak segít, akik az úszómedencéjüket, kocsibeállójukat akarják fűteni. Az azonban, aki keveset fogyaszt, csak kevés támogatást kap.

A luxus-rezsicsökkentés helyett be kell vezetni a közműminimumot – húzzunk egy határt, aki kevesebbet fogyaszt, kapja ingyen, aki többet, fizessen kicsit többet, aki sokkal többet fogyaszt, fizessen sokkal többet – fejtette ki.

Dobrev Klára hangsúlyozta: a család, az család, vagyis család ott van, ahol szeretet van. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi pótlék tíz éve változatlan, ezért a szívügye, hogy a duplájára emeljék. Ahol fogyatékos gyereket nevelnek, vagy egyedülálló a szülő, háromszorosára kellene emelni.

A DK-politikus szerint a kormány a nőket, az anyákat sem veszi emberszámba, mert „Orbán szerint a politika nem nőknek való”.

Csak nehogy meglepetés érje, és végül egy nő mutassa meg neki, hogy neki meg a kormányzás nem való

– jelentette ki Dobrev Klára.

„A fideszesek is ki vannak rekesztve”

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy egy új koalíciós kormány nem elégedhet meg azzal, mit fog máshogy tenni: ugyanis nem elég jót tenni, ha rossz és káros módszerekkel teszik, ha viták, társadalmi egyeztetés nélkül hoznak döntéseket. „Nem csak a sokakért, hanem sokakkal közösen kell dönteni” – mondta.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint valójában a fideszesek is ki vannak rekesztve a döntésekből.

„A mi mindent sokkal jobban tudunk attitűd, az adathamisítás, sunnyogás egészen egyszerűen tarthatatlan” – mutatott rá. A politikus szerint nem csoda, hogy az oltásokba vetett bizalom ilyen alacsony, pedig még békeidőben sem lehet bizalom nélkül kormányozni. Rendkívüli helyzetben a bizalom hiánya ugyanis drámákhoz vezet.

A jó kormányzás a bizalomra épül, meghallgatja a kormány a polgárait, soha nem dönt a fejük felett. A sokak Magyarországa olyan élhető európai ország, ahol a legnagyobb érték maga az ember. (…) Azt szeretném, hogy a sokak Magyarországa az emberekről szóljon

– zárta beszédét Dobrev Klára, aki számít az ellenzéki szavazók támogatására.

Kampányüzemmódra kapcsoltak

Az elmúlt hetekben, napokban láthatóan felgyorsultak az események a Demokratikus Koalíció háza táján, és a párt prominensei egy minden bizonnyal tudatos kommunikációs stratégia megvalósításaként egymás után dicsérték Dobrev Klára kvalitásait.

Vágó István, az egykori „kvízmester”, a DK elnökségi tagja egy április 24-i bejegyzésében a közösségi oldalán azt írta:

Nekem Klára rátermettsége meggyőző. Ajánlom mindenki figyelmébe, aki a jelenlegi rendszer végét és egy új, tisztességes és sikeres Magyarország megteremtését várja. És ajánlom Klára figyelmébe is – ilyen miniszterelnökre lenne szüksége hazánknak, ezért üdvös lenne, ha elfogadná jelöltségét erre a posztra.

Kálmán Olga volt televíziós műsorvezető, a DK elnökségi tagja április 27-i bejegyzésében szintén Dobrev Klára alkalmassága mellett tett hitet:

A Fidesz lelkeket romboló, egymást és másokat gyűlöletre sarkalló politikája után itt az idő, hogy valaki megértést, figyelmet hozzon a politikába, hogy a felgyülemlett társadalmi, gazdasági feszültséget kezelje, azért, hogy mindannyiunknak ismét egy élhető, demokratikus, biztonságos hazánk legyen. Én ismerek egy ilyen embert. Személyesen is jól ismerem, a munkáját és teherbírását pedig elképedve nézem. És igen, ő egy nő. Egy ízig-vérig politikusnő.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK alelnöke április 30-i bejegyzésében kifejtette:

Klára életkedve, kitartása, energiája kimeríthetetlen. (…) Klára nemcsak jó politikus, de elszánt női politikus is! (…) Magyarországnak ilyen miniszterelnökre, Dobrev Klárára van szüksége. Örülnék, ha elindulna jelöltként!

index.hu nyomán

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here