12 C
Budapest
péntek, március 1, 2024
HomeEgészségügyEjha! Januártól indulhat a robotsebészet a Dél-pesti Kórházban

Ejha! Januártól indulhat a robotsebészet a Dél-pesti Kórházban

Aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a jövő évtől egy-egy robotsebészeti eszközzel műthessenek az onkológiai klinikán és a Dél-pesti Kórházban.

 

 

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban megítélt támogatás százszázalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

Mindkét kórházban elindult a képzés, és a program szerint jövő év januárjában megkezdhetik az urológiai és a nőgyógyászati műtéteket a robottal.

 

 

A robotsebészetet 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, eddig ötmillió beteget operáltak ilyen módszerrel. A beavatkozás során a sebész négy robotkarral dolgozik, ezek olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jóval meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségét, így sokkal precízebb beavatkozás végezhető. A műtéti terület 10-15-szörösre nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

Népszerű