A változatosság gyönyörködtet – ahogyan az élet minden területére, úgy a nyár kedvencére, a lecsóra is örök érvényű igazság ez. A lecsót mindenki másképp szereti és a véleménykülönbségekből akár olyan vérre menő viták is kialakulhatnak a felek között, mintha legalábbis politikáról vagy fociról lenne szó. Persze minden családnak megvan a maga klasszikus receptje, de azért olykor érdemes egy kis kitekintést tenni lecsó fronton – igen kellemes meglepetések érhetnek minket. Megkerestük a három kedvenc lecsóreceptet. Kezdjük a hagyományossal.
A klasszikus
Hozzávalók:
1 kg paprika
5-6 db közepes méretű paradicsom
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál kolbász
ízlés szerint Piros Arany, gulyáskrém
ízlés szerint só, bors
víz
ízlés szerint tojás
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Készítsük elő a hozzávalókat. A hagymákat és a fokhagymát aprítsuk fel, a kolbászt és a paprikát karikázzuk fel, a paradicsomot pedig vágjuk gerezdekre.
Melegítsük fel az olajat és dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a paprikát és fedő alatt pároljuk, amíg a paprika elkezd megpuhulni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a paradicsomot és a kolbászt, fűszerezzük Piros Arannyal, gulyáskrémmel.
A lecsót öntsük fel egy kevés vízzel (1-2 dl) és közepes lángon főzzük 15-20 percig.
Ha elkészült, tetszés szerinti mennyiséget melegítsünk össze tojással.
A Ratatouille
A ratatouille a franciák lecsó változata
Hozzávalók:
2 db cukkini
1 db padlizsán
3 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsomkonzerv
1 kk szárított rozmaring
1 kk szárított kakukkfű
ízlés szerint só, bors
2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük össze a paradicsomkonzervvel és a szárított fűszerekkel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát karikázzuk fel, illetve vágjuk hasonló méretű szeletekre.
A zöldségeket rendezgessük el szépen egy hőálló tálban, öntsük le a fűszerezett szósszal és egy kevés olívaolajjal.
Itt az előző oldalon ismertetett alapreceptet használtuk, amit egy kis csavarral még megbolondítottunk.
Ha már minden zöldség elkezdett megpuhulni, a lecsót bolondítsuk meg ízlés szerint apróra vágott chili paprikával.
Néhány perccel azelőtt, hogy a lecsó elkészülne, keverjük hozzá a fehérbab konzervet és alaposan keverjük össze. Főzzük együtt még néhány percig, amíg az ízek összeérnek.