Egyetek lecsót! Íme a háromféle lecsórecept

0

A változatosság gyönyörködtet – ahogyan az élet minden területére, úgy a nyár kedvencére, a lecsóra is örök érvényű igazság ez. A lecsót mindenki másképp szereti és a véleménykülönbségekből akár olyan vérre menő viták is kialakulhatnak a felek között, mintha legalábbis politikáról vagy fociról lenne szó. Persze minden családnak megvan a maga klasszikus receptje, de azért olykor érdemes egy kis kitekintést tenni lecsó fronton – igen kellemes meglepetések érhetnek minket. Megkerestük a három kedvenc lecsóreceptet. Kezdjük a hagyományossal.

A klasszikus

Hozzávalók:

  • 1 kg paprika
  • 5-6 db közepes méretű paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál kolbász
  • ízlés szerint Piros Arany, gulyáskrém
  • ízlés szerint só, bors
  • víz
  • ízlés szerint tojás
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Készítsük elő a hozzávalókat. A hagymákat és a fokhagymát aprítsuk fel, a kolbászt és a paprikát karikázzuk fel, a paradicsomot pedig vágjuk gerezdekre.
  2. Melegítsük fel az olajat és dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát.
  3. Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a paprikát és fedő alatt pároljuk, amíg a paprika elkezd megpuhulni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Adjuk hozzá a paradicsomot és a kolbászt, fűszerezzük Piros Arannyal, gulyáskrémmel.
  5. A lecsót öntsük fel egy kevés vízzel (1-2 dl) és közepes lángon főzzük 15-20 percig.
  6. Ha elkészült, tetszés szerinti mennyiséget melegítsünk össze tojással.

A Ratatouille

A ratatouille a franciák lecsó változata

Hozzávalók:

  • 2 db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 3 db paradicsom
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 1 kk szárított rozmaring
  • 1 kk szárított kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

  1. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük össze a paradicsomkonzervvel és a szárított fűszerekkel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  2. A padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát karikázzuk fel, illetve vágjuk hasonló méretű szeletekre.
  3. A zöldségeket rendezgessük el szépen egy hőálló tálban, öntsük le a fűszerezett szósszal és egy kevés olívaolajjal.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40-50 percig.

Az extra

Hozzávalók:

  • 1 kg paprika
  • 5-6 db közepes méretű paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál kolbász
  • különböző típusú chili paprikák ízlés szerint
  • 1 db fehérbab konzerv
  • ízlés szerint Piros Arany, gulyáskrém
  • ízlés szerint só, bors
  • víz
  • ízlés szerint tojás
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Itt az előző oldalon ismertetett alapreceptet használtuk, amit egy kis csavarral még megbolondítottunk.
  2. Ha már minden zöldség elkezdett megpuhulni, a lecsót bolondítsuk meg ízlés szerint apróra vágott chili paprikával.
  3. Néhány perccel azelőtt, hogy a lecsó elkészülne, keverjük hozzá a fehérbab konzervet és alaposan keverjük össze. Főzzük együtt még néhány percig, amíg az ízek összeérnek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here