18.7 C
Budapest
kedd, szeptember 26, 2023
HomeGazdaságDurva! 500 forint lesz a benzin ára?

Durva! 500 forint lesz a benzin ára?

A járvány első hulláma alatt padlót fogott az üzemanyagok ára, most két hónapja megállíthatatlanul emelkedik a benziné és a gázolajé egyaránt. Tavasszal beesett 300 forint alá, most az a kérdés: eléri-e az 500-at?

500 forint lesz a benzin ára? 2

 

Tavasszal csökken a jövedéki adótartam

Sőt, amennyiben az elkövetkező másfél hónapban marad ezen a szinten a nyersolaj jegyzése, a hatályos adószabályokból következően csökkennie kell a hazai fogyasztói áraknak. Köztudott, hogy a benzin és a gázolaj magyarországi árában igen magas az adótartam, viszont miközben a 27 százalékos áfa állandó benne, a jövedéki adótartama sávos, és nem fix összeg. Jelenleg 120 forint egy liter benzinben, és 110 forint egy liter gázolajban.

A sávos rendszer lényege röviden, hogy negyedévente változhat a magyar jövedéki adó összege egy-egy liter benzinben és gázolajban a nyersolaj világpiaci árától függően. Most például ha január 1. és március 15. között átlagosan 50 dollár fölött marad a világpiaci ár, akkor ezt a magas szintet kompenzálandó április 1-től 10 forint plusz áfával csökkenteni kell a gázolaj, és 5 forint plusz áfával a benzin árát. Vagyis az adótartam oldaláról nézve tavasszal éppen hogy némi árcsökkenés lesz várható.

 

 

500 forint lesz a benzin ára? 3

 

Nem számíthatunk jelentős árfolyam-változásra

2020 tavasza a forint összeomlásáról is szólt, természetesen nem csak az euróval szemben, hanem az üzemanyagárak szempontjából fontos dollárhoz képest is. Ráadásul szinte egyik hétről a másikra. Március 9-én például még csak 294 forint körül kellett adni egy zöldhasúért, március 19-én már 335 forintot.

Ezzel szemben most az árfolyam területén is nyugalom honol, a tavaly elgyengült forinttal kapcsolatban nagyon úgy tűnik, nem várható erősödés. December eleje óta, immár két hónapja 295 forint körül mozog a dollár árfolyama, a tavalyi kilengéseknek nyoma sincs. Természetesen a legnagyobb devizaspekulánsok sem tudják pontosan megmondani, hogy mennyi lesz 15 vagy 40 nap múlva az árfolyam, de semmi jel nem utal a tavalyihoz hasonló forintgyengülésre, vagyis az árfolyam oldaláról nem várható az üzemanyagár növekedése.

 

500 forint lesz a benzin ára? 4

Ha elmúlóban a járvány, emelkedhet a benzinár

Ha tavasszal nem is, de a nyáron azért várható némi benzinár-emelkedés, az autós turizmus beindulása ugyanis minden évben fogyasztásnövekedést hoz magával. Tavaly tavasszal a kijárási korlátozások ebben is éppen ellenkező irányba hatottak, évtizedek óta nem látott szintre esett vissza a járműforgalom az útjainkon, ebből következően komolyan lecsökkent az üzemanyagok vásárlása.

Jelenleg viszont Európa minden egyes államapparátusa, így Magyarország is a nyitáson dolgozik, hatalmas a küzdelem az oltóanyagért, minden kormány azon van, hogy tavasszal és nyáron minél több állampolgárát védetté tegye a vírussal szemben.

Mivel tavaly nyáron sokak számára eleve elmaradt a külföldre utazás, idén – természetesen a beoltottak számától függően – hatalmas ugrás is elképzelhető az autós turizmusban, ebből következően jelentősen megugorhat a magánszemélyek által legnagyobbrészt használt benzines autókhoz az üzemanyag-vásárlás. Ami viszont némi áremelkedést generálhat.

Addig viszont senki ne tartson az 500 forinttól, minden most rendelkezésre álló információ és számítás szerint nem emelkedik olyan magasra a benzin ára.

L. Cs.

 

 

(vezess.hu)

Népszerű