26.2 C
Budapest
kedd, október 3, 2023
HomeGasztronómiaDíjnyertes országtorta receptek a Zila-ból - 2. rész

Díjnyertes országtorta receptek a Zila-ból – 2. rész

Folytatjuk a Zila cukrászda országtortáinak receptsorozatát. Ezúttal a 2008-as Szatmári szilvatorta van terítéken!

Íme az elkészítési módja.

Piskóta

Aszalt szilva340g
Casino Rum60ml
Dió (finom)70g
Vaj120g
Porcukor120g
Egész tojás120g
Liszt140g
Sütőpor5g
Fahéj5g
Citromhéjreszelék7g
3g
Vaníliarúd1db

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát. Addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfõzni).

A szilvát leszűrjük és azonnal lehűtjük hideg vízzel.

Az egész tojásokat leengedjük egy edénybe és belekaparjuk a vanília rúd belsejét.

A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot.

A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelõ idõben, illetve hõmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.

A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az elõre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.

A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni, majd 23 cm átmérõjû, és 1 cm magas lapokat kikenni.

Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

Krémek

MarcipánkrémCsokikrém
Tej130mlTej90ml
Tojássárgája100gTojássárgája100g
Marcipán (1x-es)100gKakaómassza30g
Keserűmarcipán11gCukor60g
Cukor22g

A marcipánkrém elkészítése

A tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, illetve hogy ne égjen le. Fõzés után turmixoljuk.

Csoki alapkrém elkészítése

A tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig fõzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Fõzés után turmixoljuk. Lehetõleg a betöltés elõtti napon fõzzük le.

Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka30ml
Cukorszirup  (50%-os)30ml
Betöltéshez szükséges krémek
Marcipánalap350g
Tejszínhab130g
Zselatin (főzött)30g
Csokialap350g
Tejszínhab100g
Zselatin (főzött)20g
Fõzött zselatin
Víz250ml
Zselatin40g


Betöltési technológia

A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 50 g házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 20 g).

Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérõjû és 6 cm magas tortakarikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak.

A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokikrémet beletöltjük, de nem az összeset, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 30 g).

Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következõ megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém ¾ részét.

Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipánkrémet rákenjük, és a félrerakott csokikrémmel megmárványosítjuk a felületét.

Hűtõbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.

Javaslat a töltéshez. Ne keverjük be elõre a krémeket, csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk.

(Receptúra: Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda – CC2008)

Népszerű